Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

США напередодні виборів: як політична невизначеність впливає на економіку

Вівторок, 18 жовтня 2016 12:20

Ринки з тривогою чекають результатів президентських перегонів - повідомляє Голос Америки.

У США існують побоювання з приводу того, як майбутні вибори позначаться на стані економіки. Один дослідник навіть зазначає, що їх вплив на бізнес посилюється вже сьогодні.

Як показують наявні дані, фондові ринки в передвиборний сезон більш нестабільні. Інші дослідження свідчать про те, що споживачі і бізнесмени відкладають покупки, важливі рішення і інвестиції, коли майбутнє невизначено. Проте як і раніше ведуться суперечки з приводу того, як оцінювати вплив політичної невизначеності на економіку в цілому.

Згідно з опитуваннями громадської думки в США, контроль над Сенатом може отримати будь-яка з двох партій, а в Палаті представників більшість швидше за все збережуть республіканці. Опитування також показують, що демократ Хілларі Клінтон лідирує в боротьбі за пост президента.

Республіканець Дональд Трамп і демократ Хілларі Клінтон пропонують кардинально протилежні підходи у сфері економіки, оподаткування та з інших питань, і інвестори уважно стежать за ходом передвиборної гонки, відзначає дослідник компанії Macroeconomic Advisers Джоел Праккен.

«У міру того, як зростає ймовірність перемоги Клінтон - щонайменше, за даними опитувань, ми спостерігаємо зростання на ринку цінних паперів, а якщо шанси на її перемогу зменшуються, на ринках спад», - констатує експерт.

Як зазначає професор фінансів з Університету Айови Арт дерну, вплив політичної невизначеності на фінансові ринки та економіку зростає: «Політика зараз впливає на фінансові ринки набагато сильніше, ніж 10, 20 або 30 років тому».

Як показало дослідження, проведене Дерневом і його колегами, невизначеність щодо податків і законодавства впливає і на виробничу галузь. Стурбовані управлінці відкладають важливі корпоративні рішення, в тому числі визначення термінів продажу акцій.

За словами Дернева, керівництво компаній «відкладає інвестиції, починає накопичувати кошти, уникає витрат». «Великі корпорації відкладають наймання нових співробітників і звільнення старих. Все ставиться на паузу», - пояснює він.

Невизначеність впливає і на поведінку споживачів, на яких припадає дві третини економічної активності в США, додає Джоел Праккен: «Коли справа стосується покупки машини, будинку, створення власного бізнесу, управління цим бізнесом, інвестиційних рішень, якщо споживачі не впевнені в тому, в яких умовах вони будуть приймати ці рішення, виникає природна тенденція пригальмувати і почекати, поки ситуація не проясниться».

Однак інші експерти задаються питанням: сильнішим чи слабшим впливає політична невизначеність на вартість енергоресурсів, процентні ставки і корпоративні прогнози щодо попиту на товари?

Дослідник з інституту Брукінгса Білл Гелстон зазначає: «Економісти розходяться в думках щодо того, наскільки важливу роль відіграє невизначеність щодо більш фундаментальних ринкових показників».

Яким би не був вплив політичної невизначеності на економіку, вона не закінчиться і після проведення виборів. Так, якщо переможе демократ Хілларі Клінтон, їй доведеться проводити свою програму через Конгрес. Це, швидше за все, буде пов'язане з різними труднощами, оскільки одна чи обидві палати Конгресу можуть опинитися під контролем скептично налаштованих республіканців.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%