Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

З 21 листопада казахстанці зможуть здавати старі авто для утилізації

Вівторок, 18 жовтня 2016 15:33

У Казахстані оголошено запуск програми по стимулюванню здачі бувших в експлуатації транспортних засобів. З 21 листопада 2016 роки за старий автомобіль повної комплектації 150 тис тенге. Про це повідомив керуючий директор ТОО «Оператор РОП» Рустам Темірбек, передає кореспондент BNews.kz.

Власники старих авто зможуть здати транспортний засіб категорії М1 (легковий автомобіль) на подальшу утилізацію, і натомість отримати грошову компенсацію.

Транспортний засіб буде оцінюватися за двома категоріями: повної комплектації - 150 тисяч тенге і автомобілі не на ходу (обов'язкова наявність кузова, дверей, двигуна, коробки передач) - 48 тисяч тенге.

Для участі в програмі фізичним особам потрібно підписана заява на участь в програмі, довідка про зняття з обліку ТЗ у зв'язку з утилізацією в органах МВС, довіреність на заявника (якщо заявник не є власником), копія посвідчення особи або довіреної особи, довідка про розрахунковий рахунок, договір передачі ВЕТС на утилізацію.

В кінці листопада 2016 року буде оголошено конкурс на надання послуг з утилізації бувших в експлуатації транспортних засобів.

«Як тільки ми остаточно узгодимо все з Міністерством енергетики, ми запустимо цю програму. Ми готові почати її з 21 листопада», - пояснив керуючий директор ТОО «Оператор РОП» Рустам Темірбек в ході прес-конференції.

Також, за його словами, програма видачі сертифікатів на покупку нового автомобіля вітчизняного виробництва зі знижкою на суму понад 300 тис тенге знаходиться на доопрацюванні.

«Раніше планувалося реалізувати програму зі збору ВЕТС і видачі сертифікатів розміром в 315 тисяч тенге, з яким можна було звернутися до вітчизняних виробників і отримати на дану суму знижку. З огляду на те, що дана програма вимагає змін в нормативно-правові акти, програма знаходиться на доопрацюванні в Міністерстві енергетики. Ми очікуємо, що ця програма буде, але після відповідних змін», - додав Р.Темірбек.

Станом на 1 вересня 2016 роки кількість легкових автомобілів в Казахстані склало 6,201 млн одиниць, в тому числі 2,347 млн ​​машин знятих з обліку, зареєстрованих - 3,853 млн одиниць. За роком випуску серед зареєстрованих легкових машин переважають автомобілі, випущені понад 10 років тому - 58,8%.

Нагадаємо, з січня 2016 року у Казахстані почав діяти принцип «Розширених зобов'язань виробників або імпортерів» (РОП), в рамках якого вводиться утилізаційний збір. Постановою уряду оператором РОП була визначена компанія - ТОВ «Оператор РОП». В її функцію входить організація збору, транспортування, переробка, знешкодження, використання і (або) утилізація відходів, що утворюються після втрати споживчих властивостей продукції, на яку поширюються розширені зобов'язання виробників (імпортерів).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%