Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЗМІ дізналися про відродження у Росії програми створення місяцеходів

П'ятниця, 21 жовтня 2016 11:30

У 2016 році на роботу програми планується виділити 18 млн рублів.

Рада Російської Академії наук по космосу прийняла рішення почати відродження програми дослідження Місяця за допомогою місяцеходів, повідомляє INTERFAX.RU з посиланням на газету «Известия». В рамках сформованої науково-дослідницької роботи (НДР) «Луна-Луноход» вже у цьому році планується розпочати розробку проектного вигляду космічного апарату і підготувати обґрунтування наукових завдань, що вирішуються за допомогою місяцеходів, повідомляє видання.

Інформація про початок реалізації НДР «Луна-Луноход» приведена в протоколі за підсумками засідання ради РАН по космосу: в ньому йдеться, що у 2016 році на роботу планується виділити 18 млн рублів, відзначає газета.

«Так, рішення організації НДР «Луна-Луноход» було прийняте і відповідні роботи повинні початися. Поки що програма не розпочалася, оскільки рішення Ради РАН по космосу спрямовується в держкорпорацію «Роскосмос», де формується план робіт, готуються контракти. Коли ми отримаємо сигнал з Роскосмоса, що відповідні заходи проведені, в ІКД збереться колектив, який буде займатися даним проектом, визначимо наших суміжників», - розповів, у свою чергу, виданню керівник відділу ядерної планетології ІКД РАН Ігор Митрофанов.

На його думку, запуск місяцеходу слід очікувати ближче до кінця 2020 х років.

Створенням російських місяцеходів, за даними «Известий» займуться ті ж організації, що працювали над радянськими апаратами.

Так, головною організацією визначено Інститут космічних досліджень РАН (ІКД), співвиконавцями робіт названі ЦНДІмаш (головна наукова організація «Роскосмосу»), Інститут геохімії та аналітичної хімії імені Вернадського РАН, Інститут радіотехніки та електроніки імені Котельникова РАН, НПО імені Лавочкіна (підприємство, де безпосередньо створювалися радянські місяцеходи), ВНІІТрансмаш (виготовляв колеса для місяцеходів) і Санкт-Петербурзький політехнічний університет імені Петра Великого.

У «Роскосмосі» «Известиям» заявили, що знають про цей проект, але поки вважають передчасним його публічне обговорення.

Газета нагадує, що перший радянський апарат («Луноход-0») стартував до Місяця 19 лютого 1969, але через руйнування обтічника ракети місія достроково завершилася. Наступний за ним «Луноход-1» був успішно доставлений на поверхню супутника землі 17 листопада 1970 року і повністю виконав програму досліджень. «Луноход-2» прибув на Місяць 15 січня 1973 року. За чотири місяці він подолав 42 км, передав на Землю 86 панорам і близько 80 тис. кадрів телезйомки, після чого зачерпнув місячний грунт, який потрапив на сонячну панель, і виявився знеструмлений.

«Луноход-3» планувалося направити до супутника Землі в 1977 році, апарат виготовили, але експедицію в результаті скасували. Справжній і досі працездатний «Луноход-3» знаходиться в Музеї НВО імені Лавочкіна.

Російська місячна програма на найближчі десятиліття передбачає поступове вивчення Місяця спочатку безпілотними автоматичними системами (зараз реалізуються проекти «Луна-Глоб» і «Луна-Ресурс»), а потім, орієнтовно на початку 2030 х років, пілотовану експедицію на супутник Землі з подальшим створенням там населеної бази.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%