Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Moody‘s змінило на «стабільний» з «негативного» прогноз для банківського сектора РФ

Понеділок, 24 жовтня 2016 10:20

Таке рішення прийнято у зв‘язку з появою сигналів підйому економіки РФ - повідомляє INTERFAX.RU.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's змінило на «стабільний» з «негативного» прогноз для банківського сектора Російської Федерації, говориться в прес-релізі Moody's. Таке рішення прийнято у зв'язку з появою сигналів підйому економіки РФ, який, ймовірно, надасть сприятливий вплив на банки, зазначають в Moody's. Прогноз для банківського сектора відображає думку експертів агентства щодо зміни кредитоспроможності фінінститутів країни в наступні 12-18 місяців.

«Повільне відновлення економіки і стабілізація макроекономічних індикаторів у Росії поліпшать операційне середовище для банків, - зазначає віце-президент, старший кредитний аналітик Moody's Іраклій Піпія. - У зв'язку з цим ми очікуємо поліпшення прибутковості банків і збереження їх капіталу».

«Moody's прогнозує зниження російського ВВП лише на 1% в 2016 році на тлі стабілізації цін на нафту, і потужні державні стимули підтримують перспективи зростання економіки в 2017 році», - наголошується в повідомленні агентства.

«На цьому тлі російські банки, імовірно, будуть прибутковими в 2016 році і продовжать покращувати показники в подальшому. При цьому показники чистої процентної маржі залишаються нижчими за середні за історичними мірками рівнів - менше 4% в першому півріччі 2016 року», - говориться в прес-релізі.

Крім цього, витрати, пов'язані зі створенням резервів на можливі втрати по позиках, як очікується, залишаться високими, оскільки банкам необхідно покращувати показники покриття проблемних активів, відзначають експерти агентства.

«Якість активів банків РФ, ймовірно, продовжить погіршуватися, хоча і більш повільними темпами. Moody's очікує зростання частки проблемних кредитів в фінінститутах до 14-15% від загального обсягу кредитів в наступні 12-18 місяців з 12% на кінець 2015 року», - говориться в огляді.

Аналітики Moody's відзначають загальне поліпшення капіталізації банківської системи завдяки державним вливанням капіталу, і аналіз агентства передбачає помірне і контрольоване зниження капіталізації банківської системи протягом прогнозного періоду.

«Показники фондування і ліквідності в банківській системі РФ поліпшуються: середнє співвідношення обсягу кредитів і депозитів на кінець червня 2016 року скоротилося до 109% з понад 115% роком раніше, і банки продовжили скорочувати свою залежність від ринку міжбанківських кредитів», - відзначають експерти агентства.

Moody's очікує, що підтримка держави продовжить надавати стабілізуючий вплив на рейтинги найбільших системно важливих банків РФ протягом прогнозного періоду, з урахуванням ряду ініціатив і заяв представників Центробанку РФ і уряду країни про збереження підтримки російських банків, які постраждали від міжнародних санкцій.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%