Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Газпром» і Євросоюз наблизилися до врегулювання антимонопольного спору

Понеділок, 24 жовтня 2016 12:28

За даними Financial Times, «Газпром» прийме на себе зобов'язання змінити практику ведення бізнесу в ЄС, при цьому штраф на компанію накладений не буде - повідомляє INTERFAX.RU.

«Газпром» і Єврокомісія близькі до узгодження проекту угоди, яке має завершити триваче вже 5 років антимонопольне розслідування відносно російської компанії, пише Financial Times. Однак, хоча технічні деталі угоди опрацьовані, справа серйозно ускладнюється політикою і погіршенням відносинами Москви і Брюсселя.

Єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер і заступник голови правління російської компанії Олександр Медведєв, як очікується, проведуть зустріч пізніше на цьому тижні, щоб, можливо, узгодити проект угоди або навіть дати сигнал, що сторони близькі до цього.

У прес-службі члена Європейської комісії з питань конкуренції Маргрете Вестагер «Інтерфаксу» не підтвердили її зустріч на цьому тижні із заступником голови правління Олександром Медведєвим. «На даній стадії ми це не коментуємо», - сказали агентству в понеділок у Брюсселі.

За даними FT, в рамках угоди «Газпром» прийме на себе зобов'язання змінити практику ведення бізнесу в ЄС, при цьому штрафу на компанію накладено не буде. За словами джерел газети, передбачаються відносно м'які зміни по самому чутливому питанні: щодо нібито зловживання компанією своїм домінуючим становищем через укладання довгострокових контрактів на поставку газу з прив'язкою їх ціни до ціни нафти.

Ряд країн ЄС, однак, можуть виступити проти такої угоди.

ЄК у 2012 році ініціювала розслідування про потенційні порушення «Газпромом» антимонопольного законодавства Європейського Союзу, за підсумками якого в квітні 2015 року ЄК висунула офіційне Повідомлення про претензії (Statement of Objections). ЄК називає три можливих антиконкурентні практики, в яких підозрюють російську компанію: «Газпром», можливо, поділяв газові ринки, перешкоджаючи вільному потоку газу через територію держав-членів, можливо, перешкоджав диверсифікації поставок газу, а також міг встановлювати несправедливі ціни для своїх клієнтів, прив'язуючи ціни на газ до цін нафти». «Газпром» 28 вересня 2015 направив на адресу ЕК письмову відповідь на Повідомлення про претензії в рамках антимонопольного розслідування його діяльності в країнах Європейського Союзу, в якому не визнав себе винним ні по одному з пунктів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%