Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Заява ФБР про листування Клінтон стало політичною «бомбою»

Понеділок, 31 жовтня 2016 09:19

Трамп скористався новою можливістю атакувати опонента - повідомляє Голос Америки.

У США скандал у зв'язку зі зробленим в п'ятницю оголошенням ФБР - про те, що відомство вивчає нову порцію електронних листів, які можуть мати відношення до електронного листування Хілларі Клінтон в період її перебування на посаді держсекретаря, - справі, яке ФБР закрило кілька місяців тому.

«Це просто викликає подив, - заявив кандидат у віце-президенти від Демократичної партії Тім Кейн в інтерв'ю програмі «На цьому тижні» на телеканалі АВС. - Я абсолютно не розумію цих дій. Вони абсолютно безпрецедентні».

«За Хілларі Клінтон постійно тягнеться шлейф корупції, - заявила главапредвиборного штабу республіканського кандидата Дональда Трампа Келліенн Конуей, яка взяла участь в тій же програмі. - Той факт, що ФБР пішло на цей вражаючий крок за 11 днів до виборів, означає, що там щось є».

Дії ФБР, вжиті менш ніж за два тижні до виборів, викликали політичну сенсацію. Частково це пояснюється тим, що зміст і значимість електронних листів, про які йде мова, невідомі і, можливо, будуть залишатися в таємниці 8 листопада, коли американці прийдуть на виборчі дільниці.

«Досить дивно публікувати щось подібне з таким малим об'ємом інформації прямо перед виборами», - заявила Клінтон, кандидат у президенти від Демократичної партії, в ході однієї з передвиборних зустрічей.

Тим часом Трамп використовував те, що трапилося, щоб розгорнути фронтальний наступ на Клінтон.

«Голос за Хілларі - це голос за те, щоб наш уряд здався корупції, хабарництву, кумівства, які загрожують збереженню самої нашої Конституції», - заявив республіканський кандидат.

Нові електронні листи виявилися в полі зору ФБР в ході окремого розслідування, фігурантом якої є чоловік найближчої помічниці Клінтон. У п'ятницю директор ФБР Джеймс Комі поінформував членів Конгресу про існування нових матеріалів і про намір бюро вивчити їх.

У стані демократів це викликало обурення.

«Це сталося незадовго до виборів, що є порушенням звичайного протоколу Міністерства юстиції, і включає обговорення теперішнього розслідування, що теж порушує протокол, - заявив Кейн. - Наскільки ми знаємо, директор Комі нічого не знає про зміст цих листів. Ми навіть не знаємо, адресовані вони Хілларі або отримані від неї. Так що все це є відволікаючим чинником».

Критика з боку демократів разюче відрізняється від їх липневої реакції, коли вони вітали висновки Комі, що підстав для висунення кримінальних звинувачень проти Клінтон немає. Йшлося про використання нею особистого поштового сервера, який був встановлений у неї вдома, коли вона обіймала посаду держсекретаря в перший президентський термін Барака Обами.

Саме в силу незвичайності кроку Комі республіканці припускають, що нові листи, можливо, містять щось важливе.

«Ми не знаємо, що спонукало Комі прийняти таке рішення, - заявив голова комітету Палати представників з питань судової влади Боб Гудлатте, який виступив в програмі «На цьому тижні». - Але ми точно знаємо, що вони знають, що там щось є».

Мільйони американців із найрізноманітніших штатів вже проголосували достроково. Як вплине оголошення ФБР на явку виборців, поки неясно, проте опитування показують, що боротьба між Клінтон і Трампом загострилася ще до «бомби», що розірвалася в п'ятницю.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%