Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ОПЕК vs сланцевий сектор: хто у виграші?

Вівторок, 01 листопада 2016 12:17

Поки весь фінансовий світ стежить за не дуже-то вдалими переговорами ОПЕК щодо стабілізації цін, американські виробники не втрачають часу дарма і хеджируют для себе ціну на наступний рік - повідомляє BIN.UA.

Ще місяць тому багато експертів стверджували, що заяви країн-учасниць ОПЕК про попередню домовленість щодо обмеження обсягів видобутку нафти не більше ніж фарс, ну або не більше ніж банальні словесні інтервенції. Зараз такі заяви виглядають все більш схожими на правду. Дійсно, скорочувати або обмежувати видобуток бажаючих майже немає, і всі знаходять для цього цілком вагомі причини.

Ірак, наприклад, нарікає на те, що веде війну з терористами і йому необхідно добувати як можна більше. Іран навідріз відмовляється говорити про які б то не було заходи щодо обмеження, поки не досягне рівня видобутку 4 млн барелів на добу. До речі, Саудівська Аравія, яка і стала ініціатором останніх переговорів, своє завдання частково виконала. Навряд чи це сталося випадково, але тим не менше саудівці розмістили облігації на суму $ 18 млрд фактично на піку нафтових цін, тим самим забезпечивши високий попит і відносно низьку прибутковість.

Нагадаємо, що, за загальноприйнятою інформацією, в 2014 р Саудівська Аравія почала стрімко нарощувати обсяги видобутку, для того щоб прибрати з ринку незалежних виробників з високою собівартістю видобутку. Частково завдання це виконати вдалося, але тільки частково.

Так, ми побачили досить сильне зниження числа бурових установок в США, а також значне зниження видобутку. Більш того, багато компаній скоротили інвестиції. Зокрема, про скорочення вкладень у великі проекти минулого тижня повідомила ConocoPhillips.

Але ж це говорить ще і тому, що інші нафтові компанії просто не чекають зростання цін на нафту вище, скажімо, $ 60 за барель. Більш того, ще не факт, що в наступному році ми не побачимо істотне зростання видобутку в США.

Вже протягом кількох місяців ми бачимо в Штатах практично безперервне зростання числа бурових установок. Але найголовніше навіть не в цьому, а в тому, що сланцевики зовсім не сидять і не чекають, що ціни на нафту раптово виростуть: вони масово хеджують на поточних рівнях, що дозволить їм працювати в прибуток в наступному році, якщо, звичайно, з фінансуванням не буде проблем.

За інформацією EIA, кількість коротких позицій у ф'ючерсах на нафту WTI, відкритих виробниками і оптовими торговцями нафти, знаходиться поблизу рекордних значень за останні 10 років.

Кількість коротких позицій, відкритих цими учасниками ринку, зросла до 540 тис., і це максимум з 2007 р.

Нагадаємо, в минулому році банки посилили вимоги до нафтовидобувників, вимагаючи від них хеджувати ціну, і тільки за цієї умови вони готові фінансувати проекти. Але і самим сланцевикам так зручніше: вони продають довгострокові контракти, які і так коштують дорожче, ніж найближчі, йдуть в банки, показують, що мають зобов'язання контрагента купити у них нафту за прийнятною ціною, отримують гроші і починають працювати.

Таким чином, країни ОПЕК в разі бездіяльності залишаться в програшній ситуації. Якщо вони не домовляться, ціни підуть вниз і Саудівська Аравія зі своїми колегами будуть добувати і продавати за низькою ціною, а американським сланцевикам спад нафтових цін буде байдужий, так як вони все одно будуть продавати по вже відомим цінам.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%