Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Більшість росіян виступили проти примусу до голосування

Середа, 02 листопада 2016 09:14

43% росіян «повністю не підтримують» ідею обов'язкового голосування на виборах і штрафів за відмову брати участь у виборчих процедурах, показали результати опитування, проведеного ВЦІОМ - повідомляє Бі-бі-сі.

Ще 20% «скоріше не підтримують» введення обов'язкового голосування. 34% ця ідея в якійсь мірі подобається - 18% повністю її підтримують, 16% - «скоріше підтримують».

На уточнююче запитання «чому ви не підтримуєте ідею про обов'язкове голосування?» (дозволялося дати до трьох варіантів відповіді) 64% заявили, що «голосування - особиста справа кожного». 14% відзначили, що «підсумки виборів вирішені», виборці на них не впливають, і що «іноді об'єктивно немає можливості проголосувати». По 6% поскаржилися, що «голосувати ні за кого», тому що немає графи «проти всіх», і що «політики нічого не роблять для людей».

Серед тих, хто виступає за введення обов'язкового голосування, 51% пояснюють, що похід на вибори - «громадянський обов'язок», і «люди повинні відповідати за майбутнє країни». 16% вважають, що з обов'язковим голосуванням «не буде фальсифікацій на виборах». 14% впевнені, що таким чином «підвищиться об'єктивність і прозорість виборів, стане краще видно думку більшості».

На думку керівника дослідницьких проектів ВЦІОМ Михайла Мамонова, ставлення до виборів в цілому «все більше рутинізується, втрачає священний сенс, а значимість виборів в масовій свідомості - падає». «Як наслідок, знижується інтерес до виборів і мотивація участі в них», - вважає він. Це створює значні ризики зниження легітимності виборної і політичної систем, зазначає Мамонов.

12 вересня голова ЦВК Елла Памфілова в інтерв'ю програмі «Поздняков» на НТВ, відповідаючи на питання, чи не час зробити голосування на виборах не правом, а обов'язком, заявила, що «може бути, це питання референдуму». Вона підкреслила, що держава «витрачає величезні гроші на виборчу кампанію». На вибори в Держдуму в 2016 році центрвиборчкому виділили з федерального бюджету 10,9 млрд рублів (175 млн доларів).

Два дні потому Памфілова уточнила, що вона відповіла «гіпотетично» на «гіпотетичне питання».

Обов'язкове голосування існує в Австралії, Бельгії, Туреччини, багатьох країнах Латинської Америки, але і там явка ні разу не склала 100%.

У Росії на думських виборах до Єдиного день голосування 18 вересня 2016 року явка склала 47,78%. В історії сучасного російського парламентаризму вона ніколи не була настільки низькою.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%