Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Всі витрати по зберіганню низькозбагаченого урану Казахстан візьме на себе

Середа, 02 листопада 2016 10:26

Угода про зберігання ратифікована між Урядом Казахстану і Міжнародним агентством з атомної енергетики (МАГАТЕ) - повідомляє informБЮРО.

Міністр енергетики Канат Бозумбаєв, виступаючи перед депутатами Мажилісу, повідомив, що створення банку низькозбагаченого урану в РК вимагає внесення поправок до чинного законодавства. Він поінформував, що весь уран буде зберігатися в контейнерах або циліндрах європейського стандарту.

Міністр повідомив, що всі витрати, пов'язані з безпосереднім зберіганням низькозбагаченого урану, Казахстан буде нести самостійно. У перелік майбутніх витрат увійде оплата електропостачання, опалення, необхідних службових приміщень і витрати на персонал, а в разі необхідності список поповнить ввезення і утилізація всього майна.

За словами Бозумбаєва, резерв урану не використовуватиметься повсюдно і є лише недоторканним запасом, який буде затребуваний тільки в разі кризової ситуації на світовому урановому ринку.

«Зараз йде підготовка по розміщенню систем безпеки ядерного матеріалу МАГАТЕ. Проведено більше 20 технічних місій агентства, в яких взяли участь експерти міжнародного рівня в забезпеченні ядерної безпеки. Результатами цих місій стали великі рекомендації щодо вдосконалення законодавства та нормативної бази держінфраструктури і регулювання безпеки у сфері використання ядерної енергії. При підготовці проекту закону про використання атомної енергії юристи міжнародного класу дали рекомендації, які увійшли в даний законопроект. Ряд проектів і підзаконних актів, що відносяться до регулювання і безпеки в сфері використання атомної енергії, були проаналізовані фахівцями МАГАТЕ», - повідомив Бозумбаєв депутатам.

Як майданчик для розміщення банку був обраний Ульбінський металургійний завод в Усть-Каменогорську, який, на думку експертів МАГАТЕ, відповідає всім необхідним вимогам. В регіоні вже проведено ряд необхідних досліджень. Бозумбаєв впевнений, що створення банку дозволить підприємству більш успішно виступати на міжнародному ринку.

Вперше Назарбаєв висунув пропозицію про створення банку в 2009 році. 29 липня 2011 року було подано заявку в МАГАТЕ про створення банку на території Казахстану, де було запропоновано два майданчики: майданчик №5 на території колишнього випробувального полігону в Семипалатинську і Ульбінський металургійний завод. 29 серпня 2011 року техміссія МАГАТЕ провела огляд майданчиків і вибрала Ульбінський завод. 7 квітня 2015 року уряд РК схвалив підписання угоди з МАГАТЕ про розміщення банку на території Республіки.

Передбачається, що в банку буде зберігатися 90 тон низькозбагаченого урану.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%