Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан наближається до світових лідерів по підтримці малого і середнього бізнесу

П'ятниця, 11 листопада 2016 09:28

Кожен п'ятий виданий бізнесу кредит - це гроші держави, виділені через «Даму». Про це повідомив голова правління АТ «Фонд розвитку підприємництва «Даму» Каниш Тулеушін на V бізнес-форумі Наради зі взаємодії і заходів довіри в Азії (НВЗДА), що проходить в Астані - повідомляє Tengrinews.kz.

Представники 34 країн - членів і країн - спостерігачів НВЗДА зібралися в столиці Казахстану, щоб обговорити можливості створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього бізнесу в регіоні. «Експерти Світового банку включили Казахстан в топ-10 економік, які здійснили найбільший прогрес за індикаторами DoingBusiness в 2015-2016 роках. Найбільшого прогресу в порівнянні з минулим роком Казахстан досяг за такими індикаторами, як «отримання дозволів на будівництво» (+56 пунктів), «підключення до системи енергопостачання» (+27 пунктів), «захист міноритарних інвесторів» (+22 пункту). У четвертий раз за останні 12 років наша країна була відзначена як кращий реформатор», - сказав віце-міністр національної економіки Айдар Аріфханов.

Як зазначив у своєму виступі Каниш Тулеушін, з 2010 року в Казахстані діє Державна програма підтримки підприємництва «Дорожня карта бізнесу-2020», оператором якої є фонд «Даму». Основними її інструментами є субсидування процентної ставки по кредиту, гарантія позики при нестачі заставного майна та пільгове фінансування бізнесу через банки другого рівня. За даними ФРП «Даму», з 2008 року фонд підтримав порядку 35 тисяч проектів в Казахстані, що можна порівняти з кількістю суб'єктів МСБ в окремому регіоні країни.

«Таким чином, фонд охоплює підтримкою кожного п'ятого позичальника на ринку кредитування банків другого рівня. До 17 відсотків кредитів БВУ в пріоритетних секторах економіки видані за рахунок фондування «Даму». За охопленням МСБ за 2010-2014 роки ми наближаємося до рівня таких світових лідерів в частині підтримки малого і середнього бізнесу, як Туреччина, Канада і Республіка Корея», - поінформував Тулеушін.

Згідно зі статистикою, за шість років реалізації програми ДКБ-2020 її учасниками виплачено податків на суму 1,6 мільярда доларів - 534 мільярда тенге, забезпечений сукупний випуск продукції на суму 17,4 мільярда доларів - 5,8 трильйона тенге, збережено і створено понад 300 тисяч робочих місць. За даними незалежного аналітичного порталу Ranking.kz, найбільше робочих місць підприємствами МСБ створено в обробній промисловості, а обсяг виробництва в даному секторі збільшився в два рази.

Як повідомив Каниш Тулеушін, з 2016 року фондом розпочато розширення інструментів підтримки підприємців. «Ми виходимо на новий пік зростання. Для щорічного охоплення 9 000 підприємств і більш, ми ініціювали такі інструменти, як фінансування франчайзингових угод, факторингу, мікрокредитування, ініціювали такі програми, як «Даму-Бліц» та «Даму-Оптима». У наступному році ми плануємо продовжити реалізацію цих програм, а також проектів у галузі ДПП», - поінформував Тулеушін.

Крім того, з метою підвищення доступності позик для бізнесу в цьому році фондом знижена ставка кредитування з 14 до 8,5 відсотка. «Ми не залучаємо кошти в іноземній валюті, не створюємо валютних ризиків для наших підприємців, тому що у більшості позичальників (близько 90 відсотків) виручка в національній валюті», - уточнив Тулеушін.

«Ми є партнерами з фондом «Даму» і маємо тісні зв'язки. За останні п'ять років спільно профінансували близько двох тисяч підприємств малого та середнього бізнесу в Казахстані, створено близько п'яти тисяч робочих місць. Ми дуже задоволені результатом співпраці з фондом «Даму» і хочемо посилити нашу взаємодію. Затвердили новий кредит на 200 мільйонів доларів, які через фінансування «Даму» призначені не тільки для МСБ, а й ще і для мікропідприємств», - сказав директор представництва Азіатського банку розвитку в Казахстані Джованні Капаннелі.

В рамках бізнес-форуму НВЗДА пройшла виставка KazFranch - 2016, на якій були представлені 20 компаній, раніше профінансованих «Даму». «Ми активно користуємося інструментами держпідтримки. Найдієвішим інструментом фонду «Даму» для нас стало субсидування процентної банківської ставки. Ми розвиваємо власне виробництво на кредитні гроші, і для нас зниження кредитного навантаження дуже важливий фактор. Подальший розвиток своєї роздрібної мережі плануємо здійснювати через інструменти франчайзингу», - повідомила генеральний директор бренду дитячого одягу Mimioriki Інна Апенко.

«Для наших потенційних франчізі дуже зручно те, що частина фінансування бере на себе фонд «Даму». Дуже багато потенційних партнерів цікавляться, чи входить наш проект в список програм, які кредитуються фондом. Першу нашу франшизу допоміг придбати саме «Даму», завдяки цьому в місті Екібастуз відкрилася кав'ярня-кондитерська «Крендель - Екібастуз», - додав у свою чергу керівник проекту франшизи ТОВ «Крендель 0 кав'ярня-кондитерська» Сергій Сенчушкін.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%