Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Астані представили 10-тисячний купюру із зображенням Назарбаєва (фото)

Вівторок, 15 листопада 2016 15:10

Національний банк Казахстану до Дня Першого Президента 1 грудня 2016 року випускає в обіг пам'ятну банкноту із зображенням Нурсултана Назарбаєва. Про це повідомив сьогодні голова Національного Банку РК Даніяр Акішев, виступаючи на конференції «25 років Незалежності Казахстану: національна валюта» в столичному Палаці миру та злагоди, передає кореспондент NUR.KZ.

«Історія Незалежності нерозривною лінією пов'язана з особистістю глави держави. Тому Національний Банк представляє ювілейну банкноту, присвячену 25-річчю незалежності Казахстану і відображає внесок Президента в розвиток країни», - сказав Данияр Акішев.

«Сьогодні Казахстан є рівноправним членом міжнародного співтовариства, до думки якого прислухаються і з думкою якого рахуються. Всі досягнення Казахстану за роки незалежності нерозривно пов'язані з Першим Президентом Республіки Казахстан Н.А. Назарбаєвим», - продовжив він.

За його словами, «прийняття суверенітету, утвердження державних символів, перехід на рейки ринкової економіки і визнання в міжнародному співтоваристві - це лише частина титанічної роботи на початку шляху під керівництвом глави держави».

В Астане представили 10-тысячную купюру с изображением Назарбаева (фото)

За його словами, тема розміщення портретів на банкнотах не нова. Більш того, це найбільш яскрава, звична і зрозуміла форма вираження ідей державності через розміщення зображень особистостей, які зробили найбільш значимий внесок в життя країни.

Він зазначив, що «Нельсон Мандела, Мустафа Кемаль Ататюрк, Лі Куан Ю, Уїнстон Черчилль та інші лідери світового рівня розміщені на сучасних купюрах своїх країн».

«Упевнений, що банкнота із зображенням Нурсултана Абишевича Назарбаєва по праву займе своє місце в цьому ряду», - сказав Акішев в ході презентації нової ювілейної продукції НБРК.

Він додав, що саме президент визначив дизайн перших банкнот в 1993 році, коли ставала національна валюта Казахстану.

«І ця функція залишається виключною компетенцією глави держави», - зазначив голова Національного Банку РК.

В обіг банкнота в 10 тисяч тенге вийде 1 грудня, тобто в День Першого Президента.

Купюра вийде обмеженим тиражем, уточнив Акішев.

Також Нацбанк представив нову пам'ятну монету.

«У цьому році ми святкуємо 25 років нашої незалежності. Це унікальна дата. Це час, коли вже можна поглянути назад і оцінити масштаб звершень і досягнень. Багато чого зроблено і багато що змінилося. Але не змінюється фундамент - це сила і єдність народу, його мудрість і далекоглядність, толерантність і взаєморозуміння. Найдорожчим багатством є наші люди», - зазначив Акішев.

В Астане представили 10-тысячную купюру с изображением Назарбаева (фото)

Він розповів, що в основу даної пам'ятної монети лягла ідея Мәңгілік Ел. «Однією з непорушних основ Мәңгілік Ел є загальнонаціональна єдність, мир і злагода. У нас одна Батьківщина - Незалежний Казахстан, у нас «Одна країна - Одна доля». Народ, який вірний великій справі миру і злагоди, буде існувати тисячоліттями», - пояснив Акішев.

В Астане представили 10-тысячную купюру с изображением Назарбаева (фото)

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%