Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Легенда про Николу Тесла надихнула алматинця створити проект «чистого міста»

Середа, 23 листопада 2016 11:57

Наріман Ідрісов створив проект екологічно чистого міста з нульовим викидом двоокису вуглецю. Його бачення - місто, в якому для постачання будинків світлом і теплом використовуються електричні батареї, а рух автомобілів здійснюється без використання палива. Як стверджує автор проекту, натхненням для цього послужив відомий фільм про досліди Ніколи Тесли, передає кореспондент BNews.kz.

«Я розробив проект екологічно чистого міста з нульовим викидом двоокису вуглецю, потреби якого в електроенергетиці повністю покриваються екологічно чистими технологіями. Тут використовуються сонячні батареї для постачання будинків світлом, теплом, а також дають рух електромобілям. Електроенергія передається бездротовими технологіями, які абсолютно нешкідливі для людей», - розповідає автор проекту екологічно чистого міста Наріман Ідрісов.

На цей проект, ще школяра Нарімана, підштовхнув фільм «Престиж», де показали момент з Ніколою Тесла, в якому він тримав в руках запалену лампочку.

«На той момент мене це дуже сильно зацікавило, мовляв, як це може бути? Я глибше розібрався в цьому питанні, проконсультувався з потрібними людьми. Вони підтвердили можливість створення подібного, і я пізніше реалізував це. Створив для початку бездротові зарядки для телефонів», - пояснює співрозмовник.

З тих пір пройшло п'ять років. Наріман Ідрісов вже встиг відучитися в казахсько-турецькому ліцеї Караганди і в університеті імені Сулеймана Деміреля в Каскелене.

«Спочатку ми під трасами прокладаємо невеликі смуги, які роблять індукцію через що електрика знаходиться у повітрі. На колесах машин прийомні котушки, які приймають змінний струм і перетворюють його в постійний. Виходить, що машинам не потрібно було б паливо, від цього ми б позбулися викидів двоокису вуглецю. Я вирішив зменшити масштаб міста повністю до масштабів квартири. За цим прикладом, ми маємо допстанцію, по всій квартирі всі електронні девайси будуть заряджатися бездротовим методом. Можеш чайник з кухні тягати з собою, телефон у тебе постійно на зарядці. Ти просто проходиш сертифікацію, державою встановлюється певна планка електромагнітних хвиль і якщо твій проект не доходить до планки, то він дозволений», - таким в ідеалі бачить втілення проекту Наріман.

Однак, незважаючи на наукову обґрунтованість ідеї, проект все ж здається утопією, яку можна споглядати лише в продуктах кінематографа. Але Наріман впевнений - все піддається реалізації. Проблема тільки в сигналі. Як приклад молодий винахідник призводить вай-фай роутер - чим далі ти від нього знаходишся - тим гірше сигнал. Над цим питанням автор проекту працює останні три роки. Екологічно чисте місто він мріяв втілити на території ЕКСПО-2017 Астані.

«Я б хотів застосувати це на ЕКСПО. Там же своя мікроінфраструктура. Там можна інтегрувати під дорожніми трасами все.

Насправді цей зелений проект в теорії. Якщо електрику подавати не по дротах, а через сонячні панелі, вітрогенератори, підземні вібрації, то виходить справжнісіньке місто, засноване на зелених технологіях, - розповідає Наріман Ідрісов. Незважаючи на те, що до ЕКСПО в Астані залишилося зовсім небагато часу, молодий чоловік не виключає можливості реалізації свого проекту.

Своїми неабиякими інтелектуальними здібностями Наріман вважає за краще не хвалитися, а називає це лише вмінням використовувати наявні можливості.

«Я б сказав, що я люблю придумувати проекти. Дуже багато придумав за останній час. Просто я знаю, як застосовувати свої можливості і до кого потрібно звернутися», - поділився автор проекту.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%