Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Вибори в США: у Клінтон вже на 2 млн більше голосів, ніж у Трампа

Четвер, 24 листопада 2016 08:41

Незважаючи на поразку на президентських виборах в США, Хілларі Клінтон збільшила відрив від Дональда Трампа за загальною кількістю поданих за неї голосів. В процесі обробки результатів голосування відрив Клінтон від Трампа становить вже 2 млн голосів - повідомляє Бі-бі-сі.

На президентських виборах, що відбулися 8 листопада, перемогу здобув кандидат від республіканців Дональд Трамп. Оскільки результати голосування підраховуються по окремих штатах, Трамп отримав більшість голосів колегії вибірників. Його інавгурація відбудеться в січні.

Однак підрахунок загальної кількості голосів виборців, поданих за кандидатів на минулих виборах, все ще триває.

Згідно з даними Cook Political Report, станом на четвер за Трампа було подано 62,2 млн голосів, в той час як за його суперницю Клінтон - 64,2 млн.

Це п'ятий раз в історії США, коли кандидат, який одержав більше голосів в цілому по країні, програє президентські вибори.

У 2000 році демократ Альберт Гор, який програв на виборах Джорджу Бушу і намагався оскаржити результати голосування в суді, набрав на 544 тис. голосів більше свого суперника.

У підсумку результат виборів тоді вирішив Верховний суд, який постановив, що Буш здобув перемогу в штаті Флорида, через голосування в якому і виникла суперечка.

В цьому році Клінтон вдалося набрати більше голосів виборців в таких штатах, як Каліфорнія, однак Дональд Трамп зумів заручитися підтримкою більшості так званих коливних штатів, які в підсумку і визначають результат голосування.

Виборча система США влаштована таким чином, що президента обирає не вся країна в цілому, а кожен штат окремо. В результаті система більш прихильна до тих кандидатів, які перемагають, нехай і зі скромним перевагою, у великій кількості штатів, ніж до тих, хто здобуває нищівну перемогу, але всього в декількох густонаселених штатах.

Опоненти обраного президента намагаються використовувати чисельну перевагу голосів виборців на користь Хілларі Клінтон для того, щоб поставити під сумнів як перемогу Трампа, так і саму систему колегії вибірників.

Тим часом група фахівців з інформатики, які підтримують Клінтон,  та адвокатів намагається ініціювати розслідування за підсумками голосування в трьох штатах, щоб переконатися, що там не мало місце іноземне втручання в роботу комп'ютерних систем, що відповідають за підрахунок голосів, яке могло привести до маніпулювання результатами.

Активісти звернули увагу на те, що результати Хілларі Клінтон виявилися помітно нижче в тих округах, в яких проводився електронний підрахунок голосів, в порівнянні з тими, де використовувалися паперові бюлетені і оптичні сканери.

Однак у виборчому штабі Клінтон поки не висловили будь-якого інтересу до вступу в боротьбу за перерахунок голосів.

Тим часом Дональд Трамп виступив зі зверненням з нагоди Дня подяки, в якому закликав співгромадян приєднатися до його зусиль по «відновленню країни» і заліковування ран після виснажливої ​​і болючою передвиборної кампанії.

«Це не пройде відразу, на жаль, проте перед нами виник шанс спільно вершити історію, домагатися реальних змін у Вашингтоні, справжньої безпеки для наших міст і справжнього процвітання для наших спільнот», - сказав Трамп.

«Я молюся про те, щоб в нинішній День подяки ми почали долати те, що нас розділяє, і стали рухатися вперед як єдина країна, укріплена загальними цілями і загальною рішучістю», - додав він.

У середу Трамп оголосив про нові призначення у свій майбутній кабінет.

Посаду міністра освіти погодилася зайняти Бетсі ДеВос, відома своїми несхвальними висловлюваннями на адресу майбутнього президента.

Ще один в минулому лютий критик Трампа, губернатор Південної Кароліни Ніккі Хейлі номінована на пост представника США в ООН.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%