Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мінсільгосп незаконно витрачав мільярди на розвиток АПК

Четвер, 24 листопада 2016 17:33

Дані про неправомірну розтрату бюджетних коштів Міністерством сільського господарства привели в рахунковому комітеті після аудиторської перевірки - повідомляє informБЮРО.

Фахівці рахункового комітету перевірили 23 об'єкти АПК за програмою «Агробізнес 2020». Вивчили, на що були витрачені 135,7 млн ​​тенге. Виявилося, що велика частина з цієї суми витрачалася недоцільно.

«За підсумками аудиту встановлено фінансових порушень на загальну суму 21,5 млрд тенге. Нелегітимне використання бюджетних коштів - на 53 млрд тенге, процедурні порушення - 35,9 млрд тенге», - доповів під час засідання з контролю за виконанням республіканського бюджету член рахункового комітету Костянтин Плотніков.

З 75 показників плану досягнуто тільки 44, частково досягнуто 12 показників, або 74,7% від загального числа. Із запланованого 71 заходу виконано 12, виконано частково - 22 заходи, в результаті досягнуто лише три цільових індикатора з семи на першому етапі програми.

Плотніков підкреслив, що програма була розроблена неякісно. Вона просто не враховувала індикатори темпу зростання імпортозаміщення та експорту продукції вітчизняних сільгосптоваровиробників.

Замість цього розробники заклали показники збільшення обсягу держпідтримки сільського господарства за рахунок субсидування суб'єктів АПК в 4,5 рази до 2020 року. За словами спікера, це свідчить про те, що суб'єкти сільського господарства зараз не можуть конкурувати. При цьому їх утримання щороку обходиться республіканському бюджету все дорожче.

«Це характеризує не їх конкурентоспроможність, а лише збільшення державних витрат», - додав він.

Крім мільярдних фінансових втрат, в МСГ також залишилися невиконаними ряд заходів. Зокрема, ті, що стосувалися модернізації і розвитку науково-дослідної інфраструктури.

Стало відомо, що держпрограма розвитку АПК допускає нераціональне використання коштів навіть в умовах недофінансування програми, на весь період якої передбачено для реалізації 1 трлн 348,9 млн тенге, а вже виділено 1 трлн 189 млрд тенге або 87,6% від необхідної суми.

Раніше в ході засідання рахункового комітету критиці піддалася програма розподілу коштів по лінії ЕНПФ. У числі порушень: розподіл коштів з ЕНПФ, що виділяються на підтримку казахстанських підприємців. Комітетчики попередили, що пенсійні гроші витрачаються так, що є ризик для збереження всього фонду.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%