Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Трамп про зовнішню політику: «Ми повинні бути непередбачуваними»

П'ятниця, 25 листопада 2016 15:49

У США тривають дискусії про зовнішньополітичні принципи обраного президента країни - повідомляє Голос Америки.

У період передвиборної гонки Дональд Трамп неодноразово підкреслював, що президенту слід бути непередбачуваним, коли мова йде про зовнішню політику. Здається, йому самому це вдалося.

Сьогодні, коли до вступу обраного президента на посаду залишилося 8 тижнів, багато експертів в сфері зовнішньої політики зізнаються, що не мають ні найменшого уявлення про те, яку саме зовнішню політику він має намір проводити.

«Це нагадує нову форму «кремлінологіі» - ми намагаємося розшифрувати, яким шляхом він збирається йти», - жартує головний редактор журналу The American Conservative Деніел Ларісон.

Трамп, бізнесмен-мільярдер, який називає себе майстром переговорів, дотримується двох, здавалося б, суперечать один одному підходів до зовнішньої політики.

Часом він закликає до більшої стриманості в світових справах, стверджуючи, що США приділяють занадто багато уваги іншим країнам, забуваючи про себе.

Разом з тим іноді Трамп висловлюється в протилежному ключі - наприклад, погрожуючи масованими бомбардуваннями територій, що знаходяться під контролем «Ісламської держави», а також заявляючи про намір спільно з американськими компаніями «взяти під контроль нафту».

Після перемоги на виборах Трамп, схоже, відійшов від деяких найбільш радикальних пропозицій в області зовнішньої політики, висловлених ним у ході кампанії або, по крайній мірі, не акцентує їх, як раніше.

У той же час обраний президент вже оголосив про майбутнє призначення деяких «яструбів» в питаннях безпеки на ряд постів в новій адміністрації, що, мабуть, суперечить концепції «невтручання».

Зокрема, Трамп заявив про призначення відставного генерала Майкла Флінна на пост радника з національної безпеки, а конгресмена Майка Помпео - на пост глави ЦРУ.

Погляди як того, так і іншого не мають нічого спільного з ізоляціоністським світоглядом.

На пост представника США в ООН Трамп призначив губернатора Південної Кароліни Ніккі Хейлі. Як і Помпео, Хейлі - скоріше «яструб» з поглядами, характерними для республіканського істеблішменту.

Однак чи означають призначення Трампа, що інтервенційні тенденції взяли в ньому верх над ізоляціоністськими?

Пріоритети Трампа в питаннях зовнішньої політики стануть ясніше, коли він призначить на ключові пости - в тому числі на посади голів Держдепартаменту та міноборони - своїх політичних союзників.

Раніше Трамп обіцяв, що під його керівництвом перевіреним стратегічним моделям буде покладено край.

«Ми повинні бути непередбачуваними, - заявив Трамп. - І ми повинні бути непередбачуваними, починаючи з сьогоднішнього дня».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%