Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Президент Казахстану: Астана - це здійснена мрія

Вівторок, 29 листопада 2016 12:21

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв розповів про економічний потенціал Казахстану і Росії, озвучив план по зниженню частки сировинних доходів в бюджеті Казахстану, а також назвав Астану здійсненої мрією. Інтерв'ю Президента РК вийшло на телеканалі «Росія 24», повідомляє BNews.kz.

Міркуючи про взаємини Казахстану і Росії, Президент Казахстану згадав, що найголовніше у наших держав є. Це - енергія і хліб.

«Найголовніше є і у Росії, і у Казахстану. Хліб є у нас. Енергія у нас є. Ні у кого просити не будемо!», - Підкреслив Нурсултан Назарбаєв. - Я думаю, що пора вже припинити (розмови - ред.) і почати займатися справою. І найголовніше - ... на рівноправній основі будувати добрі відносини і жити також, як ми спілкувалися і жили», - сказав Глава держави.

Також Президент нагадав про те, що у нас в запасі є ресурси і їх треба переробляти. «У спадок від Радянського Союзу нам дісталася сировинна економіка, в Росії - в меншій мірі, в Казахстані - в більшій мірі, тому що Казахстан був просто постачальником сировини: залізної руди, кольорових металів, вугілля, нафти, газу. А переробка відбувалася в інших країнах. Деякі експерти в один час назвали це «нафтовою голкою», «прокляття нафтових ресурсів» і так далі. Я так не вважаю. Це не прокляття, а благо, що у нас в запасі є такі ресурси і вони завжди будуть працювати. 150 доларів була нафта, працювали добре. Вже всі забули, в 1999 році була десять доларів нафта, в 70-му році десять доларів нафта коштувала, і все одно економіка працювала. Все одно ми торгували, отримували за це гроші. Інше питання: треба від цього йти. (..) У нас є нафта, залізо, кольорові метали, тепер треба постаратися переробити це все. Нафта дешевшає - нафту треба переробляти, які тільки продукти не виробляє нафтохімія, аж до пластмаси, будівельних матеріалів, все що завгодно», - сказав Нурсултан Назарбаєв.

Президент також торкнувся і створення індустріально-інноваційної програми ГПФІІР в 2009 році.

«Якщо немає таких грошей, то братися нічого. А ми гроші, які надходили нам в хороші роки, відкладали в спеціальний національний нафтовий фонд. Як накопичилися ці гроші, ми почали будувати альтернативну економіку. Ось це індустріалізація. (...) Перша п'ятирічка завершилася в 2015 році, вдалося побудувати близько 800 нових підприємств, стали виробляти 500 абсолютно непроізвод в Казахстані нових товарів. Виникли нові галузі економіки. (...) Зараз друга п'ятирічка триває, ми направляємо на інновації. Тоді аби підприємства створювали робочі місця, і не всі з них ті, які конкурентоспроможну продукцію випускають, а зараз все направлено на інновації, головне - привернути транснаціональні компанії, вийти на їх ринки, сировину в обмін на технології, все рідкісні метали в обмін на технології. Зараз це йде », - говорить Президент.

Глава держави також розповів і про необхідність ОДКБ.

«Реалізація договору про колективну безпеку - добровільне наше об'єднання. Він проти когось не спрямований. Це не військовий блок. Це та організація, яка потрібна. Тим більше зараз, коли ми відчуваємо тиск від тероризму, екстремізму в світі, від якого можуть страждати будь-які держави і країни, і перемогти цей екстремізм ніхто не може. І де цей екстремізм «вистрілить», ніхто не знає. У будь-яких країнах світу зараз така нетипова війна йде, поза фронту», - сказав Нурсултан Назарбаєв.

«Ось у цих умовах Організація договору про колективну безпеку грає роль нашої спільної роботи. Припустимо, на південних кордонах ОДКБ, коли Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан стикаються з Афганістаном, можливо, що Даіши і його бойовики, дуже можливо, коли туди тиснути будуть, вони будуть видавлюватися, кудись їм треба буде йти. Зараз, слава Богу, ніякої загрози ніхто з республік не відчуває. Але таке припускати треба. Тоді виникне колективна відповідь на це питання. ОДКБ - це колективний орган, де питання вирішуються колективно, і в разі нападу на когось із наших членів, я думаю, дає впевненість і спокій всім громадянам, хто там знаходиться », - висловив думку Президент Казахстану.

У висновку журналіст телеканалу запитала чи пишається Нурсултан Назарбаєв Астаною, на що Президент відповів, що Астана - це здійснена мрія.

«Як можна не пишатися? Ви подивіться, приїжджаєте кожен раз і кожен раз тут змінюється. Звичайно, це здійснена мрія. У людини поки є мрія, він молодий. І живе для здійснення цієї мрії», - відповів Президент.

Нагадаємо, що до цього Нурсултан Назарбаєв дав інтерв'ю інформаційному агентству Bloomberg News, а також телеканалу «Росія 24».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%