Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Глава ЦБ попередила про «ілюзію благополуччя» через зростання цін на нафту

П'ятниця, 02 грудня 2016 14:15

У разі реалізації оптимістичного прогнозу ЦБ з ростом цін на нафту в Росії може скластися ситуація уявного благополуччя, яка буде загрожувати стагнацією, попередила глава регулятора Ельвіра Набіулліна, представляючи в Держдумі основні напрямки грошово-кредитної політики - повідомляє RNS.

«Зростання ціни на нафту, за нашими розрахунками, за цим сценарієм не вилікує внутрішні проблеми нашої економіки, але може створити ілюзію швидко повертаючого благополуччя. І тому ми не називаємо цей сценарій оптимістичним. Якщо в цій ситуації нічого не змінювати і продовжувати будувати життя на експорті вуглеводнів, на тому, що зарплати зростають швидше продуктивності праці, як це було раніше, без технологічного оновлення виробництва, - то цей сценарій, за яким ми повинні були б швидше пройти неприємний період , може обернутися і застоєм з невисокими темпами росту і посиленням відставання від розвинених країн. Сценарій зростаючих цін на нафту передбачає підвищення до $ 55 за барель в 2019 році. У цьому сценарії відновлення економіки почнеться раніше, але в подальшому темпи економічного зростання істотно не перевищать значень базового сценарію, з огляду на наявність саме внутрішніх структурних обмежень для зростання, а не зовнішніх у вигляді ціни на нафту. За нашими оцінками, навіть при зростанні цін на нафту після 2019 року темпи зростання економіки стабілізуються на рівні 1,5- 2%», - заявила глава ЦБ.

Всього ЦБ підготував три сценарії розвитку російської економіки - базовий, ризиковий і оптимістичний, останній передбачає зростання нафтових цін. «Цей (оптимістичний. - RNS) сценарій може обернутися застоєм з невисокими темпами росту і посилитись відставанням від розвинених країн», - сказала Набіулліна.

Оптимістичний сценарій ЦБ передбачає зростання цін на нафту вище $ 55 за барель, при цьому з 2020 року в разі зупинки зростання нафтових цін економіка не вийде на зростання вище 1 1,5%, що закладено в базовому сценарії.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%