Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Саміт НАТО: в центрі уваги - Трамп

Вівторок, 06 грудня 2016 10:45

Експерт: Москва намагатиметься продемонструвати свою військову міць напередодні інавгурації нового президента США - повідомляє Голос Америки.

Міністри закордонних справ НАТО матимуть напружений порядок денний на переговорах в Брюсселі у вівторок. На чолі списку стоїть зміцнення відносин з Євросоюзом.

Однак в той час, як перед альянсом стоїть безліч складних проблем, від брязкати зброєю Росії до хаосу в Сирії, від імміграції до тероризму, в офіційному порядку денному не позначене головне питання: який курс щодо НАТО візьме Дональд Трамп, ставши президентом США?

«Всі будуть думати про Трампа», - зазначив аналітик брюссельського Інституту Егмонт Свен Біскоп напередодні дводенного саміту глав зовнішньополітичних відомств НАТО в Брюсселі.

Суперечливі висловлювання обраного президента про Північноатлантичний альянс і його ще більш суперечливі телефонні розмови і твіти, в тому числі один з яких обурив Пекін щодо розмови з президентом Тайваню Цай Інвень, тільки посилили побоювання європейських країн, відзначають аналітики, в той час як обрані ним кандидатури на ключові пости в сфері безпеки викликали там змішану реакцію.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, виступаючи в понеділок на прес-конференції, безпосередньо не торкнувся цієї теми, зазначивши лише, що «з нетерпінням чекає» співпраці з Трампом на саміті НАТО в наступному році.

Однак Столтенберг раніше висловив упевненість в тому, що прихильність Вашингтона альянсу залишиться незмінною, незважаючи на передвиборні заяви Трампа, що США не обов'язково будуть захищати членів НАТО, які вносять недостатній внесок до альянсу.

«Європейці постараються підкреслити свою відданість інтересам європейській обороні та зобов'язання Америки за статтею 5 про колективну самооборону», - вважає експерт з НАТО з лондонського інституту Chatham House Ендрю Дорман.

Ці переговори також стануть останнім великим самітом НАТО, який пройде за участю адміністрації президента Обами, і прощальним заходом для держсекретаря США Джона Керрі, який пізніше на цьому тижні відправиться в Німеччину.

«Європейці спробують зрозуміти, що ж з себе представлятиме адміністрація Трампа, - каже Дорман. - Не дуже зрозуміло, чи зможе Керрі їм це пояснити. Я думаю, він губиться в здогадах точно так же, як і всі інші».

Саміт відбудеться через кілька днів після того, як Євросоюз анонсував амбітний новий план по фінансуванню і дослідженням в сфері оборони, до складу якого входять щорічні інвестиції в розмірі 5,36 мільярда доларів.

Хоча Вашингтон роками закликав європейські країни збільшити витрати на оборону, жорсткі зауваження Трампа, схоже, набули ефект, вважають аналітики. На даний момент близько 70 відсотків бюджету НАТО припадає на США. Лише чотири члени альянсу - Великобританія, Греція, Польща та Естонія - задовольняють цільові показники і виділяють на оборону не менше двох відсотків свого ВВП.

Однак, в той час як Європа зміцнює свої оборонні ресурси, виникають більш серйозні питання про майбутнє трансатлантичних відносин при новій адміністрації в США.

Хоча призначення відставного генерала Джеймса Маттіса на пост міністра оборони зустрінуте в Європі позитивно, похвали Трампа на адресу російського президента Володимира Путіна і його погрози розірвати ядерну угоду з Іраном стурбували багатьох союзників. Як і його вибір радника з національної безпеки, яким стане відставний генерал Майкл Флінн, затятий критик Ірану з жорсткими поглядами на радикальний іслам.

З іранського питання Європейські Союзники можуть вступити в конфлікт з Трампом, якщо він спробує розірвати угоду, вважає Біскоп.

З Росією ситуація складніша. Хоча європейці зберігають в силі санкції і продовжують жорстку риторику щодо Москви з таких питань, як Україна і Сирія, тут явно намічаються зміни. Кандидат в президенти Франції, консерватор Франсуа Фійон, як і деякі інші політики, закликають до більш м'якої політики щодо Москви.

Де Хооп Схеффе прогнозує, що Москва намагатиметься продемонструвати свою військову міць напередодні інавгурації Трампа. «Путін буде перевіряти реакцію Трампа», - переконана вона.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%