Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Обама виступив з підсумкової промовою про національну безпеку

Середа, 07 грудня 2016 14:45

Президент США Барак Обама виступив на авіабазі Макділл в місті Тампа, штат Флорида. 6 грудня 2016 року - пише Голос Америки.

Президент зупинився на успіхах своєї адміністрації в боротьбі із загрозою тероризму

Президент Обама розповів про те, що було зроблено його адміністрацією в сфері національної безпеки за майже восьмирічний період.

Президент вибрав для цього символічне місце - військову базу Макділл, розташовану неподалік від міста Тампа, штат Флорида, де знаходяться штаб-квартири Центрального командування США і Командування спеціальними операціями: саме ці структури відповідають за ведення боротьби з терористами і операції в Афганістані та Іраку. Центральним командуванням США деякий час командував генерал Джеймс Меттіс, якого Дональд Трамп має намір призначити міністром оборони: вважається, що у Меттіса і Обами відносини були непростими.

Обама - президент-демократ; тим часом в США традиційно вважається, що президенти-республіканці більш ефективні в справі забезпечення безпеки країни. Під час недавньої виборчої кампанії республіканські кандидати в президенти - в тому числі і обраний президент Трамп - постійно піддавали політику Обами критиці: в докір йому ставили посилення ІГІЛ, продовження кровопролиття в Сирії, великомасштабні теракти, скоєні на території Сполучених Штатів і т.д.

Нагадаємо, що в період президентства Обами був знищений Усама бін Ладен, винний у скоєнні терактів 11 вересня 2001 року, скасований «вотербордінг» - імітація утоплення підозрюваних в тероризмі, яку Обама офіційно назвав «тортурами», та істотно зменшена кількість ув'язнених Гуантанамо: закрити цю в'язницю, що Обама обіцяв ще до першого президентського терміну, йому не вдалося. В ході виступу президент нагадав, що чисельність ув'язнених була зменшена в сім разів - до менш, ніж 60-ти осіб - і дорікнув Конгрес в тому, що законодавці відмовляються кардинально вплинути на проблему і перевести ув'язнених в американські в'язниці.

У своїй промові Обама розповів про свої успіхи в боротьбі з тероризмом - перш за все про багатосторонні зусилля, вжиті спільно із союзниками США, - підкресливши, що жодна терористична організація не була здатна здійснити теракт на території Сполучених Штатів. Він особливо відзначив, що всі ці зусилля робилися в повній відповідності із законом.

Обама зазначив, що успіхи не означають, що загроза безпеці Сполучених Штатів зникла або стала менш серйозною. Президент закликав оцінювати ситуацію в довгостроковій перспективі і виклав основні принципи протистояння тероризму, який він назвав «екзистенційною загрозою». Це була своєрідна естафетна паличка, яку колишній президент має намір передати майбутньому.

Обама підкреслив, що за час президентства ніколи не давав наказ про застосування військової сили без крайньої необхідності, коли «мета досяжна і ця операція абсолютно необхідна». Він також наголосив на важливості того, щоб терористи не були спроможні залякати американський народ, щоб страх перед терором не девальвували американські моральні цінності і законність, і щоб лідери США не приймали важливих рішень на ґрунті страху перед терором.

Обама виступив на захист своєї політики застосування безпілотників для полювання на лідерів терористів - ці дії викликали невдоволення Пакистану і Афганістану. Обама підкреслив, що принципово важливо, щоб терористи ніде не відчували себе в безпеці і що кращої альтернативи цим операціям немає, оскільки вони дозволяють зберегти багато життів - в тому числі, мирних жителів.

Обама також наголосив на важливості дипломатичних зусиль для підтримки миру і стабільності, привівши як приклади успіхів - угоду про ядерну програму Ірану і вивезення з Сирії її запасів хімічної зброї, які були досягнуті його адміністрацією. «Долар, витрачений на розвиток, варто більше, долара, витраченого на війну», - сказав президент, закликавши продовжувати надавати допомогу бідним і слаборозвиненим країнам.

«Терористи хочуть нацькувати нас один на одного», - сказав Обама, зазначивши, що США повинні продовжувати залишатися країною цивільних свобод, вільної від дискримінації та непотрібної підозрілості. Він закликав не стигматизувати мусульман і не намагатися розв'язати війну з ісламом.

Барак Обама закликав Америку - засновану на надії, а не на страху - залишатися світочем і зразком для решти світу. Він подякував американським військовослужбовцям за те, що вони зробили, і за те, що їм належить зробити. Обама завершив промову традиційної фразою «Господи, благослови Америку».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%