Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Назарбаєву презентували Проект з освоєння Кашагана

Четвер, 08 грудня 2016 08:45

Знаковий день для нафтової галузі Казахстану. У країні офіційно презентували одне з найбільших в світі родовищ - Кашаган. Його відкриття називали найбільш грандіозною подією за останні 50 років в сфері світової енергетики. Запаси родовища можуть досягати 5,5 мільярда тон. На презентації Кашагана присутній і Глава держави - повідомляє Хабар 24.

В даний час проводяться роботи з метою нарощування рівня видобутку і його стабілізації на рівні 180 тис. барелів на добу. Кашаганську нафту можливо добувати, очищати і експортувати. За прогнозами Міненерго, в 2017 році планується наростити видобуток до 8,9 мільйонів тон нафти.

Нурсултан Назарбаєв, Президент Республіки Казахстан:

- Нещодавно розмовляв з обраним Президентом США. Він людина нова, але, напевно, йому інформацію дали нафтовики. Він сказав, що ви зробили диво в Казахстані. Це ж не я говорю. Трамп говорить. Значить, ми не даремно працювали. Це велика історія успіху. Яскравим прикладом нашої співпраці з нашими іноземними друзями є запуск Кашагана. Я можу від імені Казахстану, від імені консорціуму оголосити, що у них починається велике нафтогазове родовище Кашаган. З чим вітаю всіх казахстанців.

Кашаган - найбільше нафтове родовище, відкрите за останні 40 років в світі. Але що відомо про цей супергігант? До Кашаганської нафти повною мірою стосується словосполучення чорне золото.

Про те, як все було, сьогодні згадав Президент. У залі Нурсултан Назарбаєв побачив Берика УАПА, який 7-річним хлопчиком у далекому 2000 році брав участь у відкритті родовища Кашаган.

Нурсултан Назарбаєв, Президент Республіки Казахстан:

- Я пам'ятаю, як після першого буріння, коли зібралися в Атирау, ми толкалися цієї нафти власноруч. Ти пам'ятаєш, як я тебе намазав чорної нафтою? Нафтові запаси, які зберігаються в надрах Кашагана - 38 мільярдів барелів, з них від 9 до 13 мільярдів видобувні. Родовище зробить великий вплив на нафтовий сектор Казахстану. За словами Глави держави, Північно-Каспійський проект є прикладом ефективного міжнародного співробітництва.

Бен Берден ван, виконавчий Директор компанії Royal Dutch Shell:

- Ми довго чекали початку видобутку нафти на Кашагані. З найперших днів ми знали, що розробляли родовище, яке буде випробовувати на міцність можливості нафтогазової галузі. Ми пишаємося тим, що досягли з вами на сьогоднішній день. Сьогодні ми святкуємо початок нового розділу в нашій з вами історії.

Даррен Вудс, президент компанії ExxonMobil:

- Ми працюємо в складних умовах, в морських. Є і складні кліматичні умови. Але ми працюємо в одній команді, і ми будемо використовувати весь науковий потенціал. У партнерстві з республікою ми можемо досягти багато чого. Ми будемо продовжувати надавати технічні навички і передову практику місцевому персоналу. І будемо вести Казахстан в світові лідери. Кашаган займає в цьому особливу роль.

Видобуток стартував. Але це лише початок великого процесу. У Атирауської області працює унікальний комплекс - завод «Болашак» з очищення нафти. Його потужність - 450 тисяч барелів на добу. На заводі ще витягають скраплений газ і сірку. Планується, що звідси буде експортуватися близько 1 мільйона тон сірки в рік. Зберігатися до транспортування вона буде тут же. Про все це Президенту розповіли нафтовики. Але не тільки Кашагану приділяється велика увага.

Нурсултан Назарбаєв, Президент Республіки Казахстан:

- У поточному році планується добути 26,5 мільйонів тон. На зорі незалежності в 1993 році в США в Блер Хаус з президентом тодішнім «Шеврон» ми підписали цей унікальний контракт. У Казахстану не було законів. Ніхто не знав, чи буде держава, не було стабільності, нічого не було. Вдалося переконати мене, що можна приходити, потрібно вірити. Вони прийшли, переконалися в тому, тут можна заробляти гроші, прийшли інші компанії. Я думаю, що Тенгіз теж буде розвиватися і давати все більше.

У Атирауській області продуманий весь процес з видобутку, зберігання і транспортування нафти. У Каспійському трубопровідному консорціумі зараз працюють над розширенням і модернізацією нафтоперекачувальної станції. Сьогодні по обсягу перекачування нафтопроводу Тенгіз - Новоросійськ досягає 130-135 тисяч тон на добу.

В ході телемосту Президентові доповіли про стан інших проектів. Реконструкція нафтостанції здійснюється в рамках проекту розширення нафтопроводу Казахстан - Китай. Ця ділянка є важливим в системі перекачування нафти.

Нурсултан Назарбаєв, Президент Республіки Казахстан:

- Як зазначив наш міністр, видобуток нафти в 2030 році досягне 100 мільйонів тон, про які я давно казав. Це мрія теж досяжна. Розвиток нафтопереробного заводу тут, розширення НПЗ по всьому Казахстану. Підйом до 6 мільйонів тон вище, ніж зараз. Далі нафтохімія і виробництво інших нафтопродуктів. І просимо наших інвесторів взяти участь в цій роботі.

На завершення зустрічі з інвесторами Президент нагородив працівників нафтогазової галузі. Серед нагороджених були і топ-менеджери іноземних компаній.

І сьогодні ж Президент заявив: загальний приплив прямих іноземних інвестицій в країну за роки Незалежності перевищив 265 млрд доларів. Така сума, безумовно, говорить про довіру міжнародних інвесторів. Адже крім сировинного сектора економіки іноземні бізнесмени розвивають і обробну і харчову промисловість. У Казахстані працюють великі транснаціональні компанії. А інвестиції в обробну галузь збільшилися в 3 рази в порівнянні з попередніми п'ятьма роками. А це говорить про те, що в Казахстані можна розвивати і будувати великий бізнес.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%