Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Тріумф для Путіна». Західні ЗМІ відреагували на приватизацію «Роснефти»

Четвер, 08 грудня 2016 10:45

Зарубіжні видання написали, що угода з приватизації 19,5% російської «Роснефти» стала несподіванкою, в тому числі для ринків, і позначила «тріумф для президента Володимира Путіна» під час дії антиросійських санкцій - повідомляє РІА Новини.

Глава «Роснефти» Ігор Сєчін в середу доповів президенту РФ Володимиру Путіну про завершення операції з приватизації 19,5% акцій найбільшої російської нафтової компанії за 10,5 мільярда євро. Покупцями і стратегічними інвесторами стали консорціум компанії Glencore і катарського суверенного фонду.

Несподіваний тріумф.

«Glencore і суверенний фонд Катару стануть власниками 19,5% акцій російської нафтової компанії «Роснефть» в результаті несподіваної угоди на 10,5 мільярда євро, яка ознаменувала тріумф для президента Володимира Путіна», - пише газета Financial Times.

Як підкреслює газета Гардіан, новина про угоду стала «несподіванкою для ринків», так як нещодавно компанія у зв'язку з низькими цінами на сировину боролася з борговим навантаженням, яка в один момент досягла 30 мільярдів доларів. На очікування ринків не вплинув навіть той факт, що виконавчий директор Glencore в грудні заявляв, що активні дії зі скорочення витрат завершені.

«Сечін раніше днем ​​сказав, що китайські та казахстанські претенденти швидше за все отримають частки в компанії, але Glencore і катарський суверенний фонд з'явилися з нізвідки, щоб запропонувати більш вигідні умови», - зазначає журнал Forbes.

Газета Гардіан підкреслює, що про угоду було офіційно оголошено, коли фондові біржі вже закрилися. «Акції компанії завершили торги тільки на 1% вище, так як новини (про угоду) з'явилися вже після офіційного закриття бірж», - пише Forbes.

Благо на тлі санкцій.

Як пише Daily Telegraph, швейцарська компанія Glencore і катарський суверенний фонд «стали першими міжнародними інвесторами, які придбали частку в найбільшій нафтовидобувній компанії Росії після того, як на економіку країни обрушилися санкції». Газета Financial Times зазначає, що угода укладена «незважаючи на фінансові та технологічні санкції щодо «Роснефти», які як передбачалося, утримають західні компанії від участі в угоді з продажу акцій російського виробника нафти, навіть при тому, що вони (санкції) не забороняють цього».

Агентство Bloomberg також називає цю угоду «несподіваною» і зазначає, що на її тлі санкції ЄС виглядає «дуже пошарпаним». У свою чергу, видання підкреслює Wall Street Journal, що ця «операція» стала благом для президента РФ, «чия країна знаходиться під санкціями США і ЄС» в зв'язку з ситуацією на Україні.

«Росія в основному розраховувала на Китай в плані інвестицій, китайські та індійські державні енергетичні компанії також розглядалися в якості можливих покупців частки «Роснефти», але угода показала, що у Кремля є інші варіанти», - зазначає видання.

Відносини Росії і Заходу погіршилися у зв'язку з ситуацією на Україні. Країни ЄС спочатку ввели індивідуальні санкції проти фізичних осіб, а потім секторальні обмежувальні заходи, які зачіпають цілі галузі економіки. У відповідь Росія обмежила імпорт продовольчих товарів з країн ЄС. З тих пір санкції Євросоюзу регулярно продовжувалися, останній раз - до кінця січня 2017 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%