Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Трамп не вірить розвідці і спецслужбам США. Що далі?

Понеділок, 12 грудня 2016 09:45

Зневажлива реакція обраного президента США Дональда Трампа і його оточення на нову версію ЦРУ про російських хакерів, які нібито допомагали йому перемогти на виборах, може передвіщати неблагополучні відносини між новим президентом і його розвідувальними органами.

З таким прогнозом одночасно виступили в ці вихідні Washington Post і авторитетний сайт Politico - повідомляє Бі-бі-сі.

ЦРУ дійшло висновку, що під час передвиборної кампанії в США російські хакери, зламували американські комп'ютери і зливали отримане в ЗМІ, ставивши за мету не тільки посіяти хаос і скомпрометувати американську виборчу систему, але і сприяти обранню республіканця Трампа і нашкодити його суперниці демократці Гіларі Клінтон.

Минулого тижня глава американської розвідки Джеймс Клеппер за закритими дверима виклав цю версію групі сенаторів. Washington Post, яка перша повідомила про це ввечері в п'ятницю, зазначивша, що такий тепер консенсус всіх розвідорганів США, які підкреслюють, що вже поіменно знають росіян, які надали тисячі викрадених американських документів сайту WikiLeaks.

Розвідслужби обумовлюються, що мова йде не про російських держслужбовців, а про осіб, тісно з ними пов'язаних.

Незадовго до виборів WikiLeaks почала щодня оприлюднювати вкрадену електронну переписку глави виборчого штабу демократів Джона Подести з явною метою нашкодити кампанії Хілларі Клінтон.

Клеппер керуватиме роботою над детальною доповіддю про іноземні кібератаки в США, який нинішній президент країни Барак Обама в п'ятницю доручив підготувати до кінця терміну свого перебування в Білому домі, що минає 20 січня.

Оточення Трампа не сумнівається, що і ця доповідь, і нова версія Обамівського ЦРУ про цілі російських кіберпошуків мають політичні мотиви і покликані кинути тінь на перемогу республіканця.

На минулому тижні Трамп дав кілька інтерв'ю тижневику Time, який проголосив його «Людиною року», і відмахнувся в ньому від версії про російське втручання в американські вибори: «Я не вірю, що вони втручалися!»

«Це могла бути Росія, - продовжив Трамп. - І це міг бути Китай. І це міг бути якийсь малий у себе вдома в Нью-Джерсі!»

Після того як в пресі з'явилися повідомлення про нові висновки ЦРУ з приводу цілей російських кібероперацій, представники Трампа випустили заяву, в якій йшлося: «Це ті ж самі люди, які говорили, що у Саддама Хусейна є зброя масового ураження. Вибори давним-давно скінчилися найбільшою в історії перемогою в колегії вибірників. Пора йти вперед і повернути Америці велич!»

«Ну і ну! - Заступився за розвідників Майкл Хейден, який завідував ЦРУ при Буші-молодшому. - Обраний президент США просто взяв і відкинув заснований на фактах висновок, який зробило розвідувальне співтовариство - лише тому, що цей висновок розходиться з його апріорними висновками!»

Якщо вірити ЗМІ, спецслужби незадоволені тим, що Трамп проявляє мінімальний інтерес до надсекретних доповідей, які розвідка щодня готує для обраного президента після його перемоги на виборах. Наскільки відомо, Трамп слуховує їх в кращому випадку раз на тиждень.

Хто слухає їх майже щодня, так це його обраний віце-президент Майк Пенс.

Крім того, розвідники кожен день складають для президента письмову довідку на 5-10 сторінок, яку Обама, наприклад, завжди уважно вивчає і вважає за краще усних доповідей ЦРУ. Трамп - не читач і, як повідомляють, письмових довідок в руки не бере.

Його представники пояснюють це зайнятістю Трампа, який формує свій кабінет і кожен день влаштовує кандидатам в сановники оглядини у себе в «Трамп-тауер» на П'ятій авеню.

«Путін повинен за це відповісти».

Нова теорія ЦРУ щодо мети російських кібератак розколола республіканців і згуртувала демократів, які вимагають досконально розслідувати спроби Москви вплинути на минулі американські вибори.

Новообраний лідер демократичної фракції сенату США Чак Шумер назвав укладення ЦРУ приголомшливими, закликав конгрес розібратися в цьому питанні і присвятити йому спеціальні слухання.

Демократична фракція в палаті представників подейкує про формування комісії - на зразок тієї, що розслідувала обставини терактів 11 вересня 2001 року.

Частина республіканського керівництва, яка ставилася до СРСР вороже і відноситься до Росії насторожено - перш за все сенатори Джон Маккейн і Ліндсі Грем, - солідарна з демократами і закликає покарати Москву за втручання у виборчий процес в США.

«Я думаю, що Росія є одним з найбільш дестабілізуючих елементів на світовій арені, - заявив Грем. - Я вважаю, що вона втручалася в наші вибори, і я хочу, щоб Путін особисто відповів за це!»

Але інші республіканці не бачать сенсу продовжувати копатися в цій темі і йти на конфлікт зі своїм новим президентом, тим більше що це може порушити питання про те, а чи не схилили дійсно російських хакерів чашу терези на користь республіканця.

Адже Трамп переміг в трьох вирішальних штатах з перевагою всього в 80 тисяч голосів, тобто менше 1%. Довести, що йому реально допомогли росіяни, неможливо, але навіть сумніви у чистоті його перемоги Трампу ні до чого.

Як писала в суботу Washington Post, «Трамп показав, що він налаштований бачити в Росії тільки найкраще, і малоймовірно, щоб ще одна публікація в «нечесних ЗМІ», цитує анонімні джерела, змінила його точку зору».

«Нечесні ЗМІ» - це стандартне формулювання Трампа в його регулярних баталіях з пресою, яка відповідає йому сторицею.

У його протистоянні з республіканським партактивом з приводу російського хакерства, в яке партактив вірить, а Трамп - ні, рядові республіканці, схоже, на стороні Трампа. Опитування, дані якого оприлюднила в п'ятницю демократична організація Democracy Corps, показав, що 55% республіканців вважають повідомлення про російське втручання у вибори конспірологічними теоріями, які розповсюджуються Хілларі Клінтон.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%