Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Трампа чудовий момент для зміцнення відносин з Казахстаном - ЗМІ

Вівторок, 13 грудня 2016 13:45

Експерти стратегічного дослідницького інституту США The Heritage Foundation (Фонд «Спадщина») в корпоративному виданні організації, газеті The Daily Signal пояснили, чому одним з перших співрозмовників 45-го Президента США Дональда Трампа за кордоном став Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, передає Today.kz.

Стаття називається «Ласкаво просимо інтересам Трампа в Казахстан, і чому це важливо».

«За деякими повідомленнями преси, Трамп назвав прогрес Казахстану з моменту здобуття незалежності від Радянського Союзу «дивом». Якщо він мав на увазі економічний прогрес країни з середини 1990-х років, то його опис не далеко від істини. Так, багато країн Центральної Азії зіткнулися з серйозними економічними проблемами, але Казахстан у багатьох відношеннях зміг випередити своїх сусідів у розвитку», - міркує директор міжнародного центру політичних досліджень при стратегічному інституті The Heritage Foundation Люк Коффі.

Експерт нагадав, що в період з 1991 до 1995 року економіка Казахстану скоротилася більш ніж на 31 відсоток, але починаючи з 2000 року почалося оздоровлення, щорічне зростання економіки в першому десятилітті XXI століття становило вісім відсотків.

«Відповідно до індексу The Heritage Foundation за рівнем економічної свободи в 1998 році Казахстан займав 136 місце в світі. Сьогодні Казахстан займає 68-е місце і випередив такі країни Заходу, як Франція та Італія. І Казахстан прагне поліпшити і ці позиції. У 2012 році його уряд поставив перед собою мету зробити республіку однією з 30 найрозвиненіших країн світу до 2050 року. До теперішнього часу вони досягли значного прогресу», - зазначає американський політолог.

Коффі задався питанням, чи називати результати Казахстану «дивом», як це зробив Трамп, або обмежитися оцінкою Організації економічного співробітництва і розвитку, експерти якої назвали розвиток країни «вражаючим».

У будь-якому випадку, на думку експерта, нація з населенням в 17 мільйонів чоловік, «зробила величезний крок вперед за останні два десятиліття».

«Саме тому Трамп по праву може задуматися: Яку роль може зіграти Казахстан, щоб допомогти його адміністрації на світовій арені? За останні вісім років своєї зовнішньої політики США залишили світ більш нестабільним і менш передбачуваним. Противники Америки заспокоїлися і осміліли, союзники відчувають себе покинутими, а деякі регіони відверто ігноруються», - йдеться в матеріалі.

Одним з таких регіонів експерти назвали Центральну Азію.

«Часто не береться до уваги, що цей регіон має важливе значення щодо проблем, таких як поширення ядерної зброї, релігійний екстремізм, все більш провокаційні дії Росії і зростання Китаю. Дестабілізована обстановка в Афганістані і осмілівший Іран. Казахстан розташований прямо в центрі всього цього, і він почав перетворюватися в регіонального лідера», - повідомляє The Daily Signal.

Позиції Казахстану, на думку Люка Коффі, ідеально підходять для вирішення питання нерозповсюдження ядерної зброї.

«Одним з найбільших досягнень країни, починаючи з 1991 року, є те, що вона зберегла свою тверду прихильність нерозповсюдження ядерної зброї. Вона позбулася всіх ядерних бомб, залишених радянськими військами, і казахи пишаються цим фактом. У ситуації, коли Північна Корея продовжує випробовувати ядерну зброю і коли майбутнє ядерної програми Ірану залишається невизначеним, голос Казахстану в обговоренні ядерного нерозповсюдження має вирішальне значення», - зазначає Коффі.

Як інший приклад позитивної ролі Казахстану експерт розглядає можливості республіки в боротьбі з ісламським тероризмом.

«Казахстан, будучи світською державою, нехай навіть з ісламською більшістю, зміг протистояти зростанню екстремізму, що робить його природним партнером для США», - підкреслює представник The Heritage Foundation.

Ще однією з точок дотику США і Казахстану експерти розглядають потенціал Казахстану з експорту нафти і газу, який може «допомогти Європі розірвати свою енергетичну залежність від Росії».

«Звільнення Європи від цієї залежності буде безпосередньо впливати на безпеку Європи, і, можливо, на необхідність США діяти у відповідності зі своїми договірними зобов'язаннями в рамках НАТО. З 1990-х років західні енергетичні гіганти, в тому числі Chevron і Exxon, допомогли Казахстану розробити деякі з найбільших нафтових родовищ на планеті, в тому числі Тенгіз, Кашаган і Карачаганак», - повідомляє видання.

Окремо експерти The Heritage Foundation розглядають ситуацію з прав людини.

«При розробці політики США щодо регіону неможливо уникнути обговорення питань в області прав людини. США повинні мати відвертий, відкритий і конструктивний діалог зі своїми союзниками в регіоні про ситуацію з правами людини, з метою довгострокової демократизації. Проте, питання прав людини повинні бути лише частиною багатогранного спектру спільних позицій, які в сукупності спрямовані на облік широких стратегічних інтересів США, і спрямовані на зміцнення стабільності в регіоні», - йдеться в матеріалі.

На думку експертів, питання прав людини не повинні використовуватися в якості «козиря» при здійсненні діалогу з країнами регіону, з ігноруванням інших аспектів співпраці.

«Поки схоже на те, що Трамп розуміє це. Будемо сподіватися, що ми побачимо це і на практиці. Якщо США потрібна єдина стратегія для вирішення багатьох проблем, з якими ми стикаємося за кордоном, то ми повинні будувати міцні і прагматичні відносини з Казахстаном, з Астаною. Це є обов'язковим. Нова адміністрація США може активізувати такі відносини і зараз настав чудовий момент для цього», - вважає Люк Коффі.

Експерти The Heritage Foundation покладають великі надії на те, що Казахстан може стати корисним партнером у ООН, коли почнеться термін його непостійного члена Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

«Обраний Трампом в якості міністра оборони відставний генерал морської піхоти Джеймс Маттіс одного разу сказав: «Народ з великою кількістю союзників, як правило, перемагає. Це те, чого вчить історія». США потрібні друзі в Центральній Азії і у нас з Казахстаном багато спільних інтересів, і ми багато чого йому можемо запропонувати», - резюмують експерти The Heritage Foundation.

Розмова Нурсултана Назарбаєва з Дональдом Трампом.

Нагадаємо, телефонна розмова Президента Республіки Казахстан Нурсултана Назарбаєва і 45-го Президента США Дональда Трампа відбувся 30 листопада. Казахстанський лідер привітав нового господаря Білого дому з перемогою на президентських виборах, побажавши йому успіхів у реалізації передвиборної програми. У свою чергу, 45-й президент США приніс поздоровлення Главі держави з 25-річчям незалежності Казахстану. Дональд Трамп підкреслив, що під керівництвом Нурсултана Назарбаєва наша республіка досягла за роки незалежності фантастичних успіхів, які можна назвати «дивом».

Ще раніше, 22 листопада в інтерв'ю агентству Bloomberg Глава держави зазначив, що економічна політика новообраного президента США Дональда Трампа допоможе казахстанській економіці. За словами Президента РК, програма обраного президента США Дональда Трампа з відродження американської промисловості і зростання інфраструктурних витрат підштовхне вгору ціни на метали.

«А це саме те, що нам треба. Я очікую не гіршого, а навпаки, всього найкращого в майбутньому, починаючи з наступного року», - підкреслив Назарбаєв.

«Трамп повинен вирішувати проблему ісламізму шляхом прямого залучення Казахстану».

2 грудня провідне ЗМІ Таїланду - газета Bangkok Post відреагувала на заяву місцевої поліції про наявність в країні осередків ІГІЛ (Даіши) * статтею «Ключ у боротьбі з ІГІЛ в руках Казахстану». Журналісти видання в аналітичній статті відзначили, що Казахстан має стати ключовим партнером США в регіоні в боротьбі з тероризмом.

* ІГІЛ (Даіши) - терористична організація, діяльність якої заборонена на території Республіки Казахстан.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%