Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

П'ять фактів про ставлення нового держсекретаря США Тіллерсона до Росії

Середа, 14 грудня 2016 09:45

Обраний президент США Дональд Трамп у вівторок обрав главу найбільшої нафтової компанії країни ExxonMobil Рекса Тіллерсона на посаду держсекретаря - повідомляє РІА Новини.

Нижче наводяться п'ять фактів про Тіллерсона, пов'язаних з Росією.

Бізнесмен.

ExxonMobil, штаб-квартира якої розташована в штаті Техас, є найбільшою приватною нафтовою компанією в світі і однією з найбільших корпорацій за розміром капіталізації.

У Росії компанія бере участь в проекті «Сахалін-1» (по 30% у ExxonMobil і японської Sodeco, по 20% - у «Роснефти» і індійської ONGC), розробляючи нафтогазові родовища «Чайво», «Одопту» і «Аркутун-цебто» на шельфі Сахаліну.

Тіллерсон працює в компанії з 1975 року. У січні 1998 року він зайняв пости віце-президента компанії Exxon Ventures (CIS) Inc. і президента компанії Exxon Neftegas Limited. Тіллерсон відповідав за проекти Exxon в Росії та Каспійському регіоні, а також за діяльність консорціуму «Сахалін-1» на шельфі острова Сахалін, неодноразово бував в Росії. Останні 14 років він очолює ExxonMobil.

Знайомий з Путіним.

Тіллерсон неодноразово зустрічався з президентом Росії Володимиром Путіним. Зокрема, в 2003 році брав участь у зустрічі глави держави з керівниками російських і зарубіжних енергетичних компаній і лауреатами премії «Глобальна енергія» в Санкт-Петербурзі.

У вересні 2005 року вони зустрілися у Вашингтоні, де Путін перебував з робочим візитом. У червні 2012 року Путін був присутній на відкритті причального комплексу для перевантаження нафтопродуктів в Туапсе, де в його присутності Тіллерсон і глава Роснефти Ігор Сечін підписали угоду про спільну розробку важко видобувних запасів в Західному Сибіру, ​​після чого відбулася їхня розмова. Глава ExxonMobil неодноразово брав участь в Петербурзькому міжнародному економічному форумі, в тому числі в цьому році.

Орденоносець.

Рекс Тіллерсон нагороджений російським орденом Дружби. Путін особисто вручив його голові ExxonMobil на зустрічі з керівниками енергетичних компаній в червні 2013 року в рамках ПМЕФ.

Орден Дружби заснований в березні 1994 року. Ним нагороджуються за великий внесок у зміцнення дружби і співпраці націй і народностей, високі досягнення в розвитку економічного і наукового потенціалу Росії, за особливо плідну діяльність по зближенню і взаємозбагаченню культур націй і народностей, зміцнення миру і дружніх відносин між державами.

Тіллерсон удостоєний ордена Дружби «за значний внесок у зміцнення співпраці в паливно-енергетичному секторі».

Ставлення до Росії.

Участь Тіллерсона в нинішньому Петербурзькому економічному форумі журналісти Рейтер назвали особливо значущою подією на тлі жорсткої позиції Вашингтона щодо збереження санкцій проти Росії.

За оцінками американських експертів, ExxonMobil чи не найбільше постраждалої від санкцій США проти Росії, американська компанія - концерн був змушений призупинити роботи з дев'яти проектів в рамках угоди про стратегічне партнерство з «Роснефтью». Тіллерсон говорив журналістам, що компанія з нетерпінням чекає можливості повернутися до роботи в Росії, повідомляло Блумберг. В рамках ПМЕФ глава ExxonMobil також провів зустріч з главою Міненерго Олександром Новаком, вони обговорили питання монетизації газу «Сахаліну-1».

Справа насамперед.

Радник обраного президента США Дональда Трампа Келліенн Конуей заявила, що відносини Тіллерсона з Путіним будуються на ділових інтересах - вони не те, щоб «перекидають стопки з горілкою» в місцевому барі.

Це побічно підтверджує і позов Exxon Mobil про відшкодування частини податків за проектом «Сахалін-1», який компанія подала до Росії навесні минулого року в Стокгольмський арбітраж. Американська компанія намагається добитися для «Сахаліну-1» зниження податку на прибуток з 35% до 20% і повернути переплачені за останні сім років (озвучувалася сума в 500 мільйонів доларів). Очікується, що слухання по податковій суперечці почнуться навесні 2017 року, при цьому російська сторона хотіла б врегулювати проблему в позасудовому порядку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%