Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Роcтех» прийняв стратегію електронного кластера

Понеділок, 19 грудня 2016 12:45

Правлінням держкорпорації «Ростех» була прийнята стратегія електронного кластера, ключовим цільовим орієнтиром якої є зростання виручки холдингів і організацій електронного кластера із середньорічним темпом в 22,4% до 2025 року, повідомляють РІА Новини з посиланням на держкорпорацію.

Відзначається, що додаткове зростання виручки буде забезпечене як за рахунок розвитку продажів нових продуктів, в тому числі за допомогою покупки компаній на пріоритетних сегментах ринку, так і за допомогою реалізації комплексних проектів - створення великих екосистем, в реалізації яких будуть брати участь кілька холдингів і організацій кластера одночасно.

«Згідно зі стратегією кластера в структурі виручки повинна кардинально збільшитися частка цивільної продукції, до 2025 року вона повинна скласти більше 60%. Для цього виручка від продажів цивільної продукції повинна рости в середньому на 45% в рік і досягти до 2025 року близько 1,5 трильйона рублів», - йдеться в повідомленні.

Основними сегментами ринку - джерелами зростання виручки цивільної продукції повинні стати телеком і системи безпеки, повідомляє держкорпорація. Обсяг світового ринку за даними сегментам до 2025 року повинен скласти понад 3 трильйонів доларів. Органічне зростання, середній темп якого оцінюється в 11,3% в рік, буде реалізоване за рахунок розвитку поточної пропозиції кластера на поточних ринках відповідно до їх природного зростання.

З точки зору операційної ефективності кластер «Ростех» планує досягти рівня TOP-25 кращих світових компаній на горизонті 2025 року.

«Досягнення поставлених в стратегії кластера цілей зажадає проведення активної інвестиційної програми, за рахунок якої проекти, спрямовані на розвиток, включаючи комплексні проекти, забезпечать 44% виручки кластера, а додаткові 17% виручки забезпечить до 2025 року реалізація угод по злиттю і поглинанню», - зазначає «Ростех».

На виконання інвестпрограми буде потрібно залучення коштів з різних джерел, загальний обсяг інвестицій оцінюється в 1 трильйон рублів, при цьому використання бюджетних джерел фінансування інвестиційної програми буде зведено до мінімуму.

При цьому, на покупку ключових активів, необхідних холдингам для реалізації стратегії, потрібно 368 мільярдів рублів, інвестиції будуть забезпечені в основному за допомогою залучення «розумного» капіталу приватних інвесторів і реінвестицій власних коштів (44%), а також позикових коштів (49%).

Повідомляється, що підприємства кластера згруповані в чотири холдинги, які працюють на суміжних ринках та в повному обсязі використовують потенціал синергій в розробці і виробництві продукції. Для реалізації цілей стратегії потрібно перегрупування активів по продуктовому принципу.

Для гармонізації структури активів і компетенцій кластеру, а також для залучення інвесторів, розглядаються варіанти створення п'яти груп активів в таких продуктових сегментах, як: «АСУ та засоби зв'язку, інформаційно-технічна протидія і оперативно-тактичне ланка», «СВЧ», «Радіолокація», «АСУ стратегічної ланки» і «ЕКБ та матеріали», що дозволить реалізувати синергії і управляти підприємствами від продуктів і ринків.

Цільовий сумарний обсяг виручки від реалізації комплексних проектів до 2025 року повинен скласти більше 350 мільярдів рублів (23% цільової виручки).

Крім реалізації комплексних проектів кластер зосередиться на створенні «ринків майбутнього», таких як AeroNet, NeuroNet, MariNet, AutoNet, EnergyNet. Прогнозується, що дані ринки будуть рости від 7% до 80% в рік до 2025 року, а частка Росії на цих ринках повинна скласти від 3% до 20%. Потенційно виручка кластера на даних ринках до 2025 року може скласти більше 190 мільярдів рублів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%