Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Трамп обговорить санкції і звинувачення проти Росії з розвідкою США

П'ятниця, 30 грудня 2016 08:45

Обраний президент США Дональд Трамп пообіцяв обговорити звинувачення нинішньої адміністрації на адресу Кремля з представниками американської розвідки. У четвер президент Обама оголосив про введення нових санкцій проти Росії у зв'язку з кібератаками в ході передвиборної кампанії в США, в яких Вашингтон звинувачує Москву - повідомляє Бі-бі-сі.

«В інтересах нашої країни і її великого народу я зустрінуся з лідерами розвідувального співтовариства на наступному тижні, щоб отримати свіжу інформацію про цю ситуацію», - йдеться у заяві Трампа.

Він додав, що США потрібно рухатися далі і «зайнятися більш важливими справами».

Увечері в четвер чинний президент Барак Обама оголосив про видворення з Вашингтона і Сан-Франциско 35 російських дипломатів у зв'язку з кібератаками з боку російських хакерів на сервери Демократичної партії США під час виборчої кампанії.

Москва заперечує ці звинувачення і вже пообіцяла не залишити прийняті Сполученими Штатами заходи без адекватної відповіді.

США також ввели санкції проти кількох росіян і російських компаній і відомств, а американський мінфін повідомив про закриття дипломатичних дач в Меріленді і Нью-Йорку, які належать дипмісіям Росії. На думку американської влади, ці комплекси використовувалися в розвідувальних цілях.

Обмежувальні заходи, оприлюднені міністерством фінансів США, зачіпають, зокрема, ФСБ Росії, а також командування ГРУ - в списку начальник ГРУ Ігор Коробов і його перші заступники Володимир Алексєєв і Сергій Гізун.

«Загнаний в кут».

Радник Трампа і колишня глава його виборчого штабу Келліенн Конуей в бесіді з Сі-Ен-Ен заявила, що адміністрація Обами, вводячи санкції, намагається «загнати в кут» обраного президента і обмежити його свободу дій по відношенню до Росії.

«Все, що ми чули під час виборів, було «Росія, Росія, Росія», - сказала Конуей. На її думку, це «звинувачення і наклеп». Хакерські атаки навряд чи могли привести до програшу кандидата від Демократичної партії Хілларі Клінтон на президентських виборах в США, додала вона.

Напередодні оголошення нинішньої адміністрації про нові заходи проти Росії Трамп в бесіді з журналістами закликав американських політиків «рухатися далі», а не вводити санкції. Трамп раніше висловлював сумніви у висновках американської розвідки про те, що за атакою на комп'ютери Демократичної партії стоять саме російські хакери.

Розкол серед республіканців.

Проте, багато високопоставлених республіканці в конгресі США підтримали введення санкцій.

Спікер палати представників Пол Райан, лідер республіканців у палаті представників, заявив, що санкції були прийняті із запізненням. За його словами, «Росія постійно прагне» до того, щоб підірвати інтереси США.

Сенатори Джон Маккейн і Ліндсі Грем заявили, щоб домагатимуться жорсткіших санкцій щодо Росії.

На думку деяких аналітиків, позиція стосовно Росії може привести до розколу серед республіканців і в самій адміністрації Трампа після його вступу на посаду.

Москва обіцяє відповідь.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Москва дасть адекватну відповідь на введення Сполученими Штатами нових антиросійських санкцій.

Посольство Росії в Вашингтоні пізніше заявило, що нові санкції «націлені безпосередньо на підрив російсько-американських двосторонніх відносин». Посольство обіцяло, що санкції не залишаться без відповіді.

«Звинувачення, що Росія втручалася в президентські вибори в США, абсолютно безпідставні», - підкреслили в посольстві.

Сі-ен-ен з посиланням на американських чиновників повідомляє, що російська влада вже розпорядилися закрити англо-американську школу в Москві, де вчаться діти персоналу посольств США, Великобританії і Канади. Також, за даними телеканалу, співробітники посольства США втратять доступ до будинку відпочинку в Срібному бору.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%