Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Фінляндія почала виплачувати громадянам по 560 євро, щоб шукали роботу для душі

Середа, 04 січня 2017 21:51

Фінляндія почала виплачувати своїм безробітним громадянам так званий основний дохід в розмірі 560 євро, інформує «Сегодня».

Поки виплати проходять в рамках експерименту, який стартував 1 січня, в ньому беруть участь 2000 випадково відібраних громадян країни.

Щомісяця учасники будуть отримувати зазначену суму, причому їм не потрібно буде ніяк звітувати про те, на що вони витратять ці гроші.

Ідея полягає в тому, щоб вирішити так звані дестимулюючі проблеми безробітних і бідняків. Люди кидаються на тимчасові підробітки або погоджуються на низькі ставки. Інші бояться ризикувати, починати щось нове, оскільки в разі невдачі можуть позбутися того малого, що у них вже є. Базовий дохід, як очікується, дозволить спокійно вибрати ту роботу, яка підходить кожному.

Поки влада не знає, як поведуть себе люди, яким платять гроші просто так. Чи будуть вони сміливо експериментувати з вибором занять або, як вважають критики, почнуть лінуватися? «Дуже цікаво подивитися, як гроші змусять людей діяти», - уточнює представник фінського державного агентства із соціальних виплат.

За офіційними даними, середній дохід в приватному секторі в Фінляндії становить €3500 в місяць. Безробіття в країні складає 8,1%, або, в абсолютних цифрах, 213000 чоловік з 5,5-міллліонов населення.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%