Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Обама в своїй прощальній промові назвав Росію і Китай суперниками США

Середа, 11 січня 2017 09:45

Барак Обама виступив з прощальною промовою. У ній колишній президент назвав Росію і Китай суперниками, які не можуть зрівнятися зі Штатами щодо впливу в світі. Своїми досягненнями Обама назвав виведення країни з кризи - пише РБК.

Барак Обама продовжив традицію американських президентів і виступив з прощальною промовою. Місцем для виступу він вибрав Чикаго, де почалася його політична кар'єра. Більшу частину майже годинного виступу Обама присвятив не перерахуванню своїх досягнень, а перерахуванню загроз для процвітання Сполучених Штатів і демократії в них, заочній полеміці з обраним президентом Дональдом Трампом.

Подолання депресії.

«Якби я сказав вам вісім років тому, що Америка впорається з великою депресією, перезавантажить нашу автоіндустрію, почне найдовший період створення робочих місць в історії ... Якби я сказав, що ми відкриємо нову главу з кубинським народом, покінчимо з іранської програмою з ядерної зброї без єдиного пострілу і знищимо натхненника атак 11 вересня ... Якби я сказав, що ми доб'ємося рівності в шлюбі і забезпечимо право на медичну страховку ще для 20 млн людей - ви могли б сказати, що ми вітаєм в хмарах» , - перерахував Обама свої основні досягнення.

Коли Обама приніс присягу в січні 2009 року, рівень безробіття в США був найвищим з 1983 року (9,9%), проте всі наступні роки він знижувався і до кінця його перебування на посаді склав 4,7%. Всього з початку 2010 року було створено 15,8 млн робочих місць.

Ніяких цифр, які говорять про економічне зростання, Обама у промові не привів. Однак відомо, що в основному економіка США при ньому оговталася від економічної кризи і перейшла до зростання. Якщо в 2008 році темпи зростання ВВП були негативні (-0,29%), то починаючи з 2009 року зростання стало позитивним і в 2015 році склало 2,6%, за даними World Bank. ВВП на душу населення зростало протягом майже всього часу роботи Обами: знизившись у 2009 році нижче позначки $ 48,5 тис. На рік до 2016 року виріс до $ 57,17 тис. на душу населення в рік. Сукупна капіталізація публічних компаній при Обамі збільшилася більш ніж в два рази: в 2008 році загальний показник становив $ 11,6 трлн, а в 2015 році - $ 25,07 трлн. Майже на $ 1 трлн скоротився дефіцит бюджету (з $ 1,4 трлн в 2009 році до $ 438 млрд в 2015 році). Однак зріс загальний борг федерального уряду. В останній рік президента Джорджа Буша - молодшого він становив 67,7% ВВП, а до 2015 року досяг 101,8%. Цього року управління менеджменту та бюджету Білого дому прогнозує його збільшення до 105,2% ВВП.

Однак американські експерти сперечаються про роль президента в досягненні цих показників. Спрацювала програма адміністрації Обами з інвестицій в інфраструктуру: робочі місця з'явилися не тільки в будівництві, але і в суміжних галузях, заявила Еліс Гулд, старший економіст в Economic Police Institute NBC. Однак суперечки про роль адміністрації Обами в США тривають. На думку Пітера Кардільо, старшого економіста First Standard Financial, основну роль у відновленні економіки зіграли дії ФРС.

У своїй прощальній промові Обама вказав, що США в два рази збільшили виробництво альтернативної енергії. Однак при ньому також майже в два рази збільшився видобуток сирої нафти. У 2009 році видобуток становив трохи більше 1,83 млрд бар. в рік, в 2015 році - 3,44 млрд бар.

Клімат, боротьба з тероризмом і Росія.

У своїй прощальній промові Обама спробував захистити угоду по клімату ООН, яка була укладена наприкінці 2015 року в Парижі. Обраний президент Трамп в ході кампанії не раз ставив під сумнів як глобальне потепління, так і необхідність виконувати взяті за згодою зобов'язання по скороченню викидів. «Без більш жорстких дій у наших дітей не буде часу сперечатися про існування зміни клімату: вони будуть зайняті боротьбою з його наслідками», - вважає Обама. Дискусії слід закінчити, а з проблемою боротися з властивим американцям духом інновацій і практичним підходом.

Він також заявив, що завдяки діям його адміністрації вдалося вбити лідера «Аль-Каїди» Усаму бен Ладена і запобігти новим атакам терористів на американській території. Необхідно продовжувати і боротьбу з тероризмом, заявив Обама, назвавши головним ворогом ІГІЛ (терористична організація заборонена в Росії). Терористи погрожують американському порядку, заявив Обама. «ІГІЛ спробують убити невинних людей, але вони не зможуть перемогти Америку поки ми самі не зрадимо нашу Конституцію і принципи, за які ми боремося. Суперники, як Росія або Китай, не можуть зрівнятися з нашим впливом у світі, якщо ми самі не відмовимося від того, за що стоїмо, і не станемо ще однією країною, яка задирає менших сусідів», - заявив Обама. Більше до російського питання він у промові не повертався.

Загрозу світовому порядку, за його словами, також представляють фанатики, які стверджують, що говорять від імені ісламу, і автократи в іноземних столицях, «які бачать вільний ринок, відкриту демократію і громадянське суспільство як загрозу своїй владі». Конкретні країни він при цьому не назвав.

У цих умовах Америка, впевнений колишній президент, не може відмовитися від боїв на світовій арені за розширення демократії, дотримання прав людини, прав ЛГБТ. Ослаблення демократичних цінностей загрожує війнами, пояснив він. Трамп під час передвиборної кампанії говорив про те, що Америці слід займатися більше домашніми справами.

Загрози для майбутнього.

США залишаються винятковою країною, тому що показали здатність змінюватися, заявив Обама. Однак, за його словами, за процвітання для всіх американців потрібно продовжувати боротися, для нього необхідний розвиток американської демократії. Остання, за оцінкою Обами, стикається з декількома загрозами. Її розвиток неможливий без рівних економічних можливостей для всіх. «Економіка не працює добре, коли мало хто процвітає за рахунок зростаючого середнього класу», - вказав Обама. Він звернув увагу, що, в той час як 1% населення зібрало велику частину багатства і доходу, багато сімей, що живуть в маленьких містечках далеко від узбережжя і в сільських районах, не змогли скористатися перевагами нової економіки. Про те, що невдоволення таких громадян нинішніми умовами дозволило перемогти на виборах Дональду Трампу, йдеться в численних дослідженнях результатів американських виборів.

Друга загроза США, на думку Обами, - це расова дискримінація. Перший чорношкірий президент в історії США визнав, що ситуація в останні роки покращилася, однак роботу необхідно продовжувати: «Якщо кожне економічне питання підноситься як боротьба між працьовитим білим класом і незаслуговуючими меншинами, тоді робочі всіх кольорів будуть боротися за крихти, а багаті будуть все більш замикатися в своїх приватних анклавах». Обама закликав не економити на освіті для дітей іммігрантів, тому що саме вони будуть забезпечувати процвітання дітей, народжених в США.

Вже колишній президент вважає за необхідне прийняття законів проти дискримінації принаймі на роботу, в освіті та інших областях.

У своїй промові Обама не раз повертався до питань толерантності і визнання чужої точки зору. Можливість поглянути на світ очима білого або чорношкірого, за його словами, допомогла б подоланню расовому розколу.

Третьою загрозою 44-й президент США назвав тренд на догляд людей в комфортні для них спільноти, в тому числі в соціальних мережах, і відмова від прийняття інформації, яка їм неприємна. За його словами, обраному політику не можна вибачати етичні промахи власної партії і критикувати іншу, яка допустила ті ж самі.

Адміністрація забезпечить якомога більш м'яку передачу влади, як це зробив президент Джордж Буш - молодший, заявив Обама. Це спільне завдання - зробити так, щоб уряд міг допомагати людям справлятися з викликами, пояснив Обама. Слова про передачу влади Трампу публіка в залі зустріла невдоволеними вигуками. На початку виступу Обами скандували: «Ще чотири роки!» «Я не можу цього зробити», - відповів він зі сцени.

Свою промову Обама закінчив висловленням подяки сім'ї та віце-президенту Джо Байдену. Промову під оплески закінчив словами «Так, ми змогли. Так, ми зробили. Так, ми можемо», нагадавши таким чином своє передвиборне гасло.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%