Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Обов'язкова тимчасова реєстрація не порушує права казахстанців - омбудсмен

Середа, 11 січня 2017 11:45

Уповноважений з прав людини стурбований деякими нюансами нових правил, але в цілому встав на сторону тимчасової реєстрації за місцем проживання - повідомляє informБЮРО.

Введення додаткової тимчасової реєстрації за місцем перебування громадян «в цілому не суперечить положенням міжнародного і національного права», заявив омбудсмен Аскар Шакіров.

Уповноважений з прав людини обгрунтував свою позицію тим, що нові правила спрямовані на забезпечення безпеки країни.

Стаття 21 Конституції РК гарантує кожному, хто законно перебуває на території Республіки Казахстан, право вільного пересування по її території і вільного вибору місця проживання, крім випадків, обумовлених законом.

Стаття 12 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права також надає кожному, хто законно перебуває на території будь-якої держави, в межах цієї території має право на вільне пересування і свободу вибору місця проживання.

«Разом з тим, відповідно до пункту 3 цієї статті обмовляється, що згадані вище права не можуть бути об'єктом ніяких обмежень, крім тих, які передбачені законом, необхідним для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров'я чи моральності населення або прав і свобод інших і сумісні з визнаними в цьому Пакті іншими правами», - пояснив Шакіров.

Уповноважений з прав людини серед мінусів наголошує на тому, що співробітники ЦОНов важко відповідати на багато питань громадян, так як не володіють достатньою інформацією. Він додав, що необхідна роз'яснювальна робота.

«Окрему увагу привернула інформація про накладення штрафу жителю м.Алмати в перший же день вступу в дію заходів адміністративного стягнення за порушення закону без заявленого раніше права на перше попередження. Хоча щодо цього інциденту оштрафованому громадянину ДВД Алмати приніс свої вибачення і заявив про проведення службової перевірки, виникнення такої ситуації викликає занепокоєння», - сказав омбудсмен.

Він зазначає, що представники органів поліції при проведенні перевірок пред'являють бланки з вимогою представити значний перелік особистої інформації, наприклад, про місця роботи або навчання всіх членів сім'ї. У таких випадках у громадян цілком закономірно виникають питання про правомірність запиту такої інформації і побоювання з приводу порушення їх права на приватне життя і захист персональних даних.

10 грудень в ДВД Алмати заспокоїли громадян: цілеспрямовано стукати в квартири для перевірки реєстрації ніхто не буде. Документи можуть перевірити лише побіжно. Проведені в місті ОПМ не пов'язані зі змінами в міграційному законодавстві, а націлені на оздоровлення криміногенної обстановки перед Універсіадою.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%