Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Ак жол» розробив стратегію щодо виправлення ситуації з реєстрацією громадян

Четвер, 12 січня 2017 13:15

В партії вважають, що виконавці повинні були почути депутатів ще під час розробки законопроекту - повідомляє informБЮРО.

У партії «Ак жол» придумали, як розрядити ситуацію з обов'язковою тимчасовою реєстрацією.

Лідер партії «Ак жол» Азат Перуашев повідомив, що норма про обов'язкову реєстрацію громадян в рамках законопроекту «Про протидію тероризму і екстремізму» піддалася бурхливому обговоренню і критиці як в робочій групі, так і на пленарному засіданні мажилісу. Однак МВС привело ряд аргументів на користь такого нововведення. Основоположним з них були події в Актобе і Алмати.

«Ми ще тоді говорили, що ніхто не оспорює актуальність самого закону. Але казахстанці платять занадто високу ціну за недостатню увагу до проблеми тероризму в попередні роки. Ми просили виконавчі органи найсерйознішим чином підготуватися і організувати роботу з тимчасової реєстрації так, щоб вона не створювала проблеми для наших громадян. Нас цікавило багато питань. Зокрема, що буде відбуватися в міграційній поліції і до яких стовпотворіння і настроям це призведе?»- Пояснив Азат Перуашев.

Він зазначив, що посилення боротьби з тероризмом і екстремізмом - це загальносвітова тенденція, і навів як приклад країни, де правоохоронні органи беруть під нагляд не тільки реєстрацію, але і особисте листування громадян. Казахстанський закон, на думку Перуашева, вийшов більш стриманим.

«Тому питання не до закону, а до його реалізації. Відповідно до принципу поділу гілок влади, вона повинна бути покладена на виконавчі органи - МВС, Міністерство інформації і комунікацій, держкорпорацію «Уряд для громадян». Але, на жаль, ми бачимо, що, незважаючи на попередження і заклики депутатів, уповноважені органи відверто провалили організацію тимчасової реєстрації громадян», - сказав депутат.

Щоб організувати правильну роботу по нововведеннях і не допустити подальших розбіжностей суспільства з Урядом, в «Ак жолі» розробили власну стратегію. Лідер партії «переконаний, що за зрив реалізації закону, який призвів до ущемлення прав наших громадян, повинні відповідати МВС, Міністерство інформації і комунікацій і держкорпорація «Уряд для громадян».

Першим пунктом в стратегії позначена термінова розробка та введення електронної реєстрації через веб-портал електронного уряду. Так, на думку Перуашева, люди не будуть втрачати свого часу в чергах і перестануть принижуватися.

Крім того, акжолівці пропонують скоротити перелік документів для тимчасової реєстрації і прибрати з них відомості, які не стосуються місця проживання (місце роботи, наявність нерухомості тощо). Для правильної організації нововведення депутат також вважає за необхідне організацію мобільних груп реєстрації на вокзалах, в аеропортах і міжміських автобусних станціях.

«Мета закону - не штрафування, а оформлення тимчасової реєстрації громадян. Тому співробітники міграційної поліції повинні не переслідувати, а допомагати громадянам з оформленням реєстрації. А при необхідності проводити її прямо на місці проживання. Для цього вони повинні бути забезпечені необхідними документами, бланками і наділені відповідним правом на оформлення тимчасової реєстрації», - сказав Азат Перуашев, зазначивши, що потрібно ввести перехідний період для первинної реєстрації, де взагалі не буде штрафів.

Покрокову інструкцію фракція готова направити до Уряду найближчим часом.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%