Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Перший заступник голови ЦБ назвав суд з «Транснефтью» «робочою ситуацією»

П'ятниця, 13 січня 2017 15:45

Перший заступник голови ЦБ Сергій Швецов назвав суд з «Транснефтью» через суперечку про розкриття інформації міноритаріям «робочою ситуацією» - повідомляє RNS.

 «Рішення суду завжди справедливим, якщо воно не оскаржене іншим судом, - заявив він. - Ситуація з «Транснефтью» виникає з відсутності у ЦБ права на мотивоване судження трактувати запит інформації акціонерами, як зловживання або незловживання правом. Якщо емітент вважає, що присутнє зловживання права, він змушений судитися з ЦБ, який виносить рішення завжди на користь акціонера, виходячи з того, що він не має права виносити судження про зловживання. Це абсолютно робоча ситуація. Іншого вирішення питання, крім як в суді отримати рішення не існує. Це процедура, швидше за все до зміни законодавства буде застосовуватися широко. Суд нас розсудить».

Раніше «Транснефть» подала в Арбітражний суд Москви позов про визнання незаконними рішень Банку Росії.

«Заява про визнання рішень і дій (бездіяльності) незаконними», - йдеться в документах. Позов зареєстровано 11 січня 2017 року, його зміст в судових матеріалах не уточнюється.

Як пояснив RNS офіційний представник «Транснефти» Ігор Дьомін, предмет розглядів стосується розбіжностей нафтотранспортної компанії і регулятора щодо розкриття інформації міноритарним акціонерам.

 «Суть позову стосується давньої суперечки з регулятором про те, які документи і в якому обсязі компанія повинна надавати акціонерам, в тому числі міноритарним», - зазначив він.

Дьомін додав, що, ймовірно, розбіжності будуть дозволені після прийняття відповідного законопроекту, який зараз готується.

Як повідомляло RNS, раніше з вимогою розкриття документів «Транснефти» в арбітражний суд Москви звертався інвестфонд UCP Іллі Щербовіча. Фонд, зокрема, вимагає у компанії документи про операції, проведені на фінансовому ринку в 2014-2015 роках. Крім того, міноритарний акціонер «Транснефти» вимагає надати інформацію про стан фінансових активів «Транснефти» за цей же період.

Також з вимогою надання документів компанії неодноразово виступав засновник Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний, який через суд домігся видачі йому необхідної документації, зокрема протоколів засідань ради директорів.

В серпні 2016 року Центральний банк і Мінекономрозвитку погодили пропозицію Мін'юсту про встановлення порога володіння акціями в 1% (до 25%) для міноритаріїв, які можуть вимагати додаткову інформацію у компанії. Таку ініціативу було висунуто для запобігання «троллінгу» з боку міноритаріїв, які закидають компанії запити на надання інформації. Разом з тим в новому законопроекті є норма про комерційну таємницю – дані, які містять ці документи, міноритарії не отримають.

Також в поправках Мін'юсту в законодавство про акціонерні товариства та товариства з обмеженою відповідальністю для акціонера, який володіє менше 25% голосуючих акцій, передбачається необхідність вказувати ділову мету доступу до відповідних документів акціонерного товариства. Якщо ж вона не позначена або визнана нерозумною, це може стати підставою для відмови в наданні доступу до запитуваного документу.

В даний час поправки знаходяться на узгодженні з органами державної влади.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%