Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Влада США подала позов до Qualcomm через процедуру ліцензування мобільних технологій

Середа, 18 січня 2017 15:17

Федеральна торгова комісія (FTC) США порушила судовий позов проти американського виробника чіпів Qualcomm Inc. у зв’язку з процедурою видачі ліцензій на технології, що використовуються в мобільних телефонах, пише The Wall Street Journal.

Видача ліцензій на запатентовані технології – найбільш прибуткова частина бізнесу чіпмейкера, стан якого погіршився останнім часом через ослаблення зростання на ринку смартфонів.

FTC вела розслідування діяльності Qualcomm з 2014 року, однак прискорила роботу над позовною заявою в останні тижні, щоб встигнути подати його до приходу в Вашингтон нової президентської адміністрації.

Акції Qualcomm подешевшали більш ніж на 4% у вівторок на чутках про майбутній позов.

Справа Qualcomm викликала суперечки серед членів FTC, число яких скоротилося зі звичайних п’яти до трьох в очікуванні зміни адміністрації. Член FTC Морін Олхаузен, представник Республіканської партії, оформила протокол розбіжностей, що є рідкістю для даного відомства. Вона стверджує, що позов “заснований на дефектній правовій теорії, якій бракує економічної і доказової бази, його було подано перед приходом нової президентської адміністрації, і сам факт такої дії підриває американські права інтелектуальної власності в Азії і по всьому світу”.

Однак двоє призначенців від Демократичної партії в складі FTC проголосували за судовий розгляд з участю Qualcomm.

Експерти вважають, що після приходу до влади обраного президента США Дональда Трампа ставлення до справи може змінитися, тому позов навряд чи становить істотну загрозу для США.

Як стверджується в позовній заяві, направленій до суду північного округу штату Каліфорнія, Qualcomm несправедливо використовувала своє становище на ринку процесорів для мобільних телефонів, щоб змусити виробників смартфонів платити завищені роялті за її патенти. У компанії нібито діяла політика “немає ліцензії, немає і чіпів”: Qualcomm загрожувала контрагентам зривом поставки мікросхем в разі відмови від жорстких умов ліцензування.

Крім того, FTC оскаржує практику Qualcomm з продажу ліцензій тільки виробникам мобільних телефонів, тоді як доступ конкурентів до патентів компанії максимально обмежений.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%