Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Трамп підписав указ про вихід США з ТТП

Вівторок, 24 січня 2017 08:45

Президент вважає, що міжнародна угода призводить до втрати робочих місць у Сполучених Штатах - повідомляє Голос Америки.

Президент США Дональд Трамп підписав у понеділок указ про вихід США з транстихоокеанського торгового партнерства.

Виступаючи в Білому домі, президент назвав це «великим кроком для американських трудящих».

Як і колишні президенти-республіканці, Трамп також підписав указ, що відновлює заборону на надання державних коштів іноземним організаціям, що здійснюють аборти або надають інформацію про цю процедуру.

Крім того, Трамп відповідно до передвиборної обіцянки ввів мораторій на прийом нових співробітників в багатьох урядових відомствах, щоб скоротити держвитрати і зупинити розростання держапарату.

Транстихоокеанський торгове партнерство обговорювалося з 2009 року, під час президентства Барака Обами, проте Конгрес так і не ратифікував угоду, а багато законодавців виступають проти нього або висловлюють сумніви в його вигідності.

ТТП стало б найбільшою регіональною торговою угодою в історії, охопивши 40 відсотків світової економіки і близько третини обсягу світової торгівлі. Китай в переговорах участі не брав, але, мабуть, готовий заповнити вакуум власними угодами з країнами Південно-Східної Азії, які увійшли б у ТТП.

Обама, виступаючи на захист угоди, в минулому році заявив: «Ми не можемо дозволити таким країнам, як Китай, встановлювати правила світової економіки. Ми повинні писати ці правила».

Однак Трамп, який вступив на посаду в минулу п'ятницю, критикував глобалізацію світової економіки протягом всієї передвиборної кампанії, заявляючи, що міжнародні торговельні угоди призводять до втрати робочих місць в США у зв'язку з переведенням американських виробництв за кордон.

Трамп виступає за укладення двосторонніх торговельних угод з окремими країнами.

Ще до висунення в президенти Трамп заявив: «транстихоокеанський торгове партнерство - це атака на американський бізнес. Воно не завадить валютним маніпуляціям Японії. Це погана угода».

Угода усунула б більш 18 000 тарифів, в тому числі на всі американські промислові товари і майже на всі сільськогосподарські. Угода також була покликане покласти край експлуатації дитячої праці та встановити нормативи за прийнятними умовами праці.

Новий президент написав у «Твіттері», що його перший тиждень на посаді буде дуже насиченим і що в першу чергу він займеться питаннями, пов'язаними з ринком праці і національною безпекою. У понеділок вранці він зустрівся з топ-менеджерами американських компаній, а пізніше - з лідерами профспілок та представниками робітничого класу.

Президент також заявив, що хоче змінити Північно-Американське угоду (NAFTA) про вільну торгівлю з Мексикою і Канадою, яка була укладена в 1994 році.

Білий дім повідомив, що Трамп обговорить проблеми імміграції та реформи NAFTA на зустрічі з президентом Мексики Енріке Пенья Ньєто 31 січня.

В ході проведеного в понеділок першого офіційного брифінгу для журналістів, прес-секретар Білого дому Шон Спайсер підкреслив, що при вирішенні проблем нелегальної імміграції об'єктом особливої ​​уваги стануть «люди, здатні завдати шкоди або які вже завдали збитків, і мають кримінальний досвід».

Президент Трамп також планує зустрітися з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо найближчим часом.

 «Думаю, ми досягнемо дуже хороших результатів для Мексики, для США, для всіх учасників», - заявив Трамп в неділю.

Перед виборами Трамп заявляв про плани будівництва стіни на кордоні з Мексикою, яке, за його словами, оплатить мексиканська сторона. Пенья Ньєто назвав «безглуздою» ідею, що його уряд буде фінансувати будівництво стіни.

В ході брифінгу в понеділок Шон Спайсер нагадав про те, що в ході передвиборної кампанії Трамп говорив про зведення стіни на кордоні з Мексикою як про одну з пріоритетних завдань. За словами прес-секретаря Білого дому, президент спільно з Конгресом вже почав роботу для отримання необхідних для цього асигнувань.

У понеділок Трампа також чекає зустріч з лідерами Конгресу і закриті переговорів зі спікером Палати представників Полом Райаном, в той час як нова адміністрація і Конгрес приступили до роботи над скасуванням багатьох ініціатив Обами. Республіканці контролюють обидві палати Конгресу і Білий дім вперше більш ніж за 10 років.

У п'ятницю, всього через кілька годин після інавгурації, Трамп підписав указ, в якому оголосив про намір негайно скасувати програму реформ охорони здоров'я, прийняту з ініціативи Обами.

Перед зустрічами з лідерами Мексики і Канади в п'ятницю Трамп проведе переговори з прем'єр-міністром Великобританії Терезою Мей в Овальному кабінеті Білого дому. Мей заявляла, що хоче сфокусуватися на питаннях, пов'язаних з НАТО, боротьбою з тероризмом, а також на проблемі торгівлі - з урахуванням голосування по «Брексіту».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%