Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Проблемою трудового рабства в Москві стурбований казахстанський омбудсмен

Вівторок, 24 січня 2017 13:45

На адресу Уповноваженого з прав людини в РК (Уповноважений) надійшли відомості про незаконне позбавлення волі, експлуатації та жорстокому поводженні з боку власників мережі торгових закладів м Москви - колишніх наших співвітчизників, стосовно громадянки Республіки Казахстан Ібрагімовій Н., працівниці одного з даних об'єктів - повідомляє МІА «Казінформ».

Як відомо, казахстанці вдалося втекти за допомогою російських активістів - членів руху проти рабства «Альтернатива», які надали їй сприяння в поверненні до Казахстану.

За інформацією прес-служби Уповноваженого з прав людини в РК, цей випадок не є поодиноким, так як в 2013 році аналогічні інциденти за участю згаданих осіб вже були предметом розгляду в установі Уповноваженого. Виходячи з наявної інформації, є підстави вважати, що протягом тривалого часу деякими колишніми громадянами Казахстану, які отримали російське громадянство, практикується налагоджена система, жертвами якої стають переважно молоді жінки, які відгукуються на пропозиції про працевлаштування з гарною заробітною платою в Москві.

Як повідомляють самі жертви, після прибуття до місця роботи їх позбавляють документів, мобільних телефонів і залучають до праці без належної грошової оплати і відпочинку. При цьому насильно утримують, за їхнім твердженням, піддають постійному фізичному та психологічному тиску, а звернення за допомогою до місцевих поліцейські органи закінчуються, як правило, їх поверненням назад роботодавцям.

За даними інцидентів при безпосередній участі установи Уповноваженого правоохоронними органами двох країн вже проводилася спільна робота. Співробітники слідчих органів Казахстану по вирішенню Генеральної прокуратури РФ в рамках порушеної кримінальної справи виїжджали до Москви, проте провести повноцінне розслідування їм не вдалося, так як в ході перевірки вищезгадані роботодавці на підставі чинного російського законодавства відмовлялися від надання свідчень.

Відомо, що російськими слідчими органами також було порушено кримінальну справу за ознаками незаконного позбавлення волі, щодо двох або більше осіб, яке, однак, було скасовано Преображенською міжрайонною прокуратурою м Москви у зв'язку з відсутністю складу злочину. Подальші дії зазначених слідчих органів щодо оскарження рішення не знайшли підтримки в прокуратурі м Москви.

В даний час правозахисники, в тому числі російські, звернулися до Європейського суду з прав людини на підставі заяв жертв вищевказаних правопорушень.

У зв'язку з вищевикладеним Омбудсмен Казахстану Аскар Шакіров звернувся до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з проханням надати в межах своєї компетенції необхідне сприяння і контроль в розгляді та прийнятті дієвих заходів щодо отриманих фактів.

В даному контексті було відзначено, що співпраця між національними правозахисними установами двох країн протягом цілого ряду років характеризується високим рівнем змісту та ефективної взаємодії.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%