Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Опублікований проект змін до Конституції Казахстану

Четвер, 26 січня 2017 11:45

Сьогодні, 26 січня, в газеті «Казахстанська правда» опубліковано Розпорядження Президента Республіки Казахстан «Про всенародне обговорення проекту Закону Республіки Казахстан «Про внесення змін і доповнень до Конституції Республіки Казахстан», а також сам проект Закону «Про внесення змін і доповнень до Конституції Республіки Казахстан».

МІА «Казінформ» публікує повний текст документів.

Розпорядження Президента Республіки Казахстан

Про всенародне обговорення проекту Закону Республіки Казахстан «Про внесення змін і доповнень до Конституції Республіки Казахстан»

1. Винести проект Закону Республіки Казахстан «Про внесення змін і доповнень до Конституції Республіки Казахстан» (далі - проект Закону) на всенародне обговорення, яке провести в період з 26 січня 2017 року до 26 лютого 2017 року.

2. Опублікувати проект Закону в засобах масової інформації.

3. Робочій групі з питань перерозподілу повноважень між гілками державної влади забезпечити аналіз і узагальнення пропозицій, висловлених в ході всенародного обговорення, доопрацювання проекту Закону з урахуванням цих пропозицій і внесення його на розгляд Президента Республіки Казахстан.

Президент Республіки Казахстан Н. Назарбаєв

Астана, Акорда,

25 січня 2017 року

№ 141

Проект Про внесення змін і доповнень до Конституції Республіки Казахстан

Внести до Конституції Республіки Казахстан, прийняту на республіканському референдумі 30 серпня 1995 (Відомості Парламенту Республіки Казахстан, 1996 г., № 4, ст. 217; 1998 р № 20, ст. 245; 2007 р № 10, ст . 68; 2011, № 3, ст. 29), такі зміни і доповнення:

1. Пункти 1 і 2 статті 26 викласти в такій редакції:

 «1. Кожен може мати в приватній власності будь-яке законно придбане майно.

2. Право власності є недоторканним. Власність, в тому числі право успадкування, гарантується законом. Не допускається прийняття законів та інших правових актів, що обмежують або позбавляють права власності на майно, придбане законним шляхом, якщо інше не передбачено Конституцією. ».

2. У статті 44:

1) підпункт 3) викласти в такій редакції:

 «3) після консультацій з фракціями політичних партій, представлених в Мажилісу Парламенту, вносить на розгляд Мажилісу для дачі згоди кандидатуру Прем'єр-Міністра Республіки; за згодою Мажилісу Парламенту призначає на посаду Прем'єр-Міністра Республіки; звільняє з посади Прем'єр-Міністра Республіки; за поданням Прем'єр-Міністра, внесеного після консультацій з Мажилісу Парламенту, визначає структуру Уряду, призначає на посаду та звільняє з посади членів Уряду, за винятком міністрів закордонних справ і оборони, які призначаються і звільняються Президентом самостійно; приймає присягу членів Уряду; при необхідності головує на засіданнях Уряду з особливо важливих питань; скасовує або зупиняє повністю або частково дію актів акимів областей, міст республіканського значення і столиці; »;

2) підпункти 8) і 9) виключити;

3) доповнити підпунктом 10-1) такого змісту:

 «10-1) в інтересах захисту прав і свобод людини і громадянина, забезпечення національної безпеки, суверенітету і цілісності держави направляє звернення до Конституційної Ради про розгляд чинного закону чи іншого правового акта на відповідність Конституції Республіки, про надання висновку у разі, передбаченому пунктом 3 статті 91 Конституції Республіки Казахстан;»;

4) підпункт 18) викласти в такій редакції:

 «18) формує підпорядковану йому Службу державної охорони;».

3. Пункт 2 статті 45 виключити.

4. Підпункт 3) статті 53 виключити.

5. Підпункт 6) статті 57 викласти в такій редакції:

 «6) має право за ініціативою не менше однієї третини від загального числа депутатів Палати заслуховувати звіти членів Уряду Республіки з питань їх діяльності. За підсумками заслуховування звіту більшістю не менш як двома третинами голосів від загального числа депутатів палати може приймати звернення до Президента Республіки про звільнення з посади члена Уряду в разі невиконання ним законів Республіки. У цьому випадку Президент Республіки звільняє з посади члена Уряду; ».

6. Пункт 2 статті 61 викласти в такій редакції:

 «2. Президент Республіки має право визначати пріоритетність розгляду проектів законів, що означає, що відповідні законопроекти повинні бути прийняті в першочерговому порядку протягом поточної сесії Парламенту. ».

7. Пункт 2 статті 64 викласти в такій редакції:

«2. Уряд є колегіальним органом і у своїй діяльності відповідальний перед Президентом Республіки, Мажилісу Парламенту та Парламентом. ».

8. Пункт 2 статті 65 викласти в такій редакції:

 «2. Пропозиції про структуру і склад Уряду вносяться Президенту Республіки Прем'єр-Міністром Республіки після консультацій з Мажилісу Парламенту в десятиденний термін після призначення Прем'єр-Міністра. ».

9. У статті 66:

підпункти 1) і 8) викласти в такій редакції:

 «1) розробляє основні напрями соціально-економічної політики держави, її обороноздатності, безпеки, забезпечення громадського порядку і організовує їх здійснення; за погодженням з Президентом Республіки затверджує державні програми і забезпечує їх виконання; »;

 «8) утворює, скасовує і реорганізує центральні виконавчі органи, які не входять до складу Уряду, призначає на посаду та звільняє з посади їх керівників;»;

доповнити підпунктом 9-1) такого змісту:

«9-1) за погодженням з Президентом Республіки стверджує єдину систему фінансування оплати праці працівників для всіх органів, які утримуються за рахунок державного бюджету;».

10. Підпункт 4) статті 67 викласти в такій редакції:

«4) доповідає Президенту і Мажилісу Парламенту про основні напрямки діяльності Уряду і про всіх його найважливіших рішеннях;».

11. Пункт 1 статті 70 викласти в такій редакції:

«1. Уряд складає свої повноваження перед новообраним Мажилісу Парламенту Республіки. ».

12. Пункт 2 статті 72 викласти в такій редакції:

 «2. Конституційна Рада розглядає звернення Президента Республіки у випадках, передбачених підпунктом 10-1) статті 44 Конституції, а також звернення судів у випадках, встановлених статтею 78 Конституції. ».

13. Пункт 3 статті 79 викласти в такій редакції:

 «3. Вимоги, що пред'являються до суддів судів Республіки, визначаються конституційним законом. ».

14. Статтю 81 викласти в такій редакції:

 «Стаття 81 Верховний Суд Республіки Казахстан є найвищим судовим органом у цивільних, кримінальних та інших справах, що підсудні місцевим та іншим судам, в передбачених законом випадках розглядає віднесені до його підсудності судові справи і дає роз'яснення з питань судової практики.».

15. Пункт 1 статті 83 викласти в такій редакції:

 «1. Прокуратура від імені держави здійснює в встановлених законом межах і формах вищий нагляд за дотриманням законності на території Республіки Казахстан, представляє інтереси держави в суді і від імені держави здійснює кримінальне переслідування. ».

16. Пункт 5 статті 86 викласти в такій редакції:

 «5. Повноваження масліхатів припиняються достроково Президентом Республіки після консультацій з Прем'єр-Міністром і Головами палат Парламенту, а також в разі прийняття масліхатів рішення про саморозпуск.».

17. Пункт 4 статті 87 викласти в такій редакції:

«4. Акім областей, міст республіканського значення і столиці призначаються на посаду Президентом Республіки за згодою масліхатів відповідно областей, міст республіканського значення і столиці. Акім інших адміністративно-територіальних одиниць призначаються або обираються на посаду в порядку, визначеному законом. Президент Республіки має право на свій розсуд звільняти акимів від посад. ».

18. У статті 91: 1) пункт 2 викласти в такій редакції: «2. Встановлені Конституцією незалежність держави, унітарність і територіальна цілісність Республіки, форма її правління не можуть бути змінені. »; 2) доповнити пунктом 3 такого змісту: «3. Зміни та доповнення до Конституції Республіки виносяться на республіканський референдум або на розгляд Парламенту Республіки за наявності висновку Конституційного Ради про їх відповідність вимогам, встановленим пунктом 2 цієї статті.».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%