Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У ЮКО відомий винзавод може стати банкрутом

П'ятниця, 27 січня 2017 12:45

Капланбекській винний завод - єдиний, який виробляв в СРСР сорт міцного вина Херес. Тут збереглася колекція вин 50-х років, а вартість однієї пляшки доходить до 3 000 євро. Однак саме підприємство постраждало під час кризи і його працівники - висококваліфіковані винороби, потрапили під скорочення. Зараз банки відмовляють у фінансовій підтримці. Її не може надати і місцева влада. Керівництво заводу зізнається, вони просили допомогу в обласного акімату, але відповіді поки не отримали - повідомляє Телеканал TVK.

Відомий колись далеко за межами країни, перший в Казахстані винзавод «Капланбек» зараз здебільшого простоює. Керівництво підприємства закупило сучасне дороге обладнання. Однак щоб запустити виробництво на повну потужність без державної підтримки не обійтися, каже директор заводу, Батирхан Мусаханов.

«Ми робили кілька звернень, щоб отримати кредит. Але нам, на жаль, відмовили. Якби ми отримали кошти, то змогли б випускати широкий асортимент винних виробів і відправляти його на експорт», - нарікає директор заводу.

Підприємство випускає 11 видів вин. Серед них є і вишукані сорти. Наприклад, в цих бочках зберігається міцне вино Херес, вироблене в Іспанії. Зараз цей напій по всьому Казахстану виробляють лише в Сариагашському районі. Сховище знаходиться під особливим контролем: необхідно в будь-який час року підтримувати відповідну температуру. Еспол Кузенбеков пропрацював у виноробному заводі без малого півстоліття. Він пережив з підприємством моменти зльоту, а тепер переживає падіння.

«Всі плантації роздали людям. Було 1000 га яблуні і 1500 га виноградника свого часу. В основному надходили технічні сорти сюди, ще сховище у нас для зберігання столових сортів у свіжому вигляді. Це майже цілий рік у нас йшло відвантаження», - згадує головний винороб заводу.

Із сотні співробітників винного заводу робочі місця збереглися лише у 30. Проте навіть колектив, залишився, керівництво змушене відправляти у відпустку без утримання на кілька місяців. Найважчі часи настають у серпні: селяни приносять урожай з виноградарських господарств. Звичайно, не безкоштовно.

«Ми отримали ліцензію на виробництво коньяку. Хочемо будувати спиртову колону. Але і на це не вистачає коштів. Також плануємо запустити другу лінію по розливу, однак для цього необхідно встановити супутниковий лічильник. А він стоїть 6 млн тенге, беручи до уваги установки», - розповів Батирхан Мусаханов.

Попит на Капланбекське вино є з усією Республіки. Але замовники часто запізнюються з оплатою. Від чого страждає все підприємство.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%