Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Freedom House визнав Росію невільною країною

Середа, 01 лютого 2017 08:45

Експерти правозахисної організації звинуватили Москву у «замаху на демократію в інших країнах» - повідомляє Голос Америки.

Міжнародна правозахисна організація Freedom House знову визнала Росію «невільною країною». У щорічній доповіді «Свобода у світі в 2017 році», представленому у вівторок у Вашингтоні, особливо наголошується, що в минулому році «Росія з приголомшливою наполегливістю і ворожістю втручалася в політичні процеси в США та інших демократичних державах, збільшила військову підтримку диктаторського режиму Башара Асада в Сирії і зміцнила незаконну окупацію території України».

«Ми бачимо диктатуру в Росії, і щороку ми спостерігаємо ще більшу централізацію влади, - сказав кореспонденту Російської служби «Голосу Америки» Арч Паддінгтон (один з авторів доповіді). - У минулому році ми стали свідками того, що деякі люди, які брали участь в політичному житті, були видалені, після чого Путін і його найближче оточення стали концентрувати в своїх руках все більше і більше політичної влади».

Дослідники традиційно оцінюють рівень свободи в країнах світу за 100-бальною шкалою, підсумовуючи оцінки, виставлені в категоріях цивільних і політичних прав і свобод.

Максимально можливі 100 балів в цьому списку були привласнені таким країнам, як Фінляндія і Норвегія, а рівень свобод у Сирії, наприклад, був оцінений в мінус один бал. Північна Корея отримала 3 бали.

Експерти Freedom House зазначають, що в 2016 держситуація з дотриманням громадянських політичних свобод в Росії постійно погіршувалася. У порівнянні з минулим роком оцінка рівня свободи в країні була знижена на два пункти - до 20 балів. У світовому політичному рейтингу Росії відвели місце на найнижчому, сьомому рівні, а в сфері дотримання громадянських свобод - на шостому.

Серед важливих подій, що вплинули на стан країни у світовому рейтингу, експерти особливо відзначили парламентські вибори у вересні 2016 року, коли, незважаючи на безпрецедентно низьку явку виборців, «Надкваліфіковану більшість» в Думі отримала партія «Єдина Росія».

Як спробу «звузити політичний простір» розцінили розширення списків організацій - іноземних агентів (в числі яких опинився, наприклад, «Левада-центр»), що триває «наступ» на ЗМІ і розпорядження президента Путіна про створення Національної гвардії.

На думку авторів доповіді, всі ці кроки пов'язані зі спробами Кремля «упередити потенційне внутрішнє невдоволення» в країні, викликане тривалим економічним спадом.

«Змін за останній рік не відбулося - там все було погано і в 2016 році, і до цього, - каже Арч Паддінгтон. - З того, що ми бачили в Росії, це проблеми зі свободою в Інтернеті, зі спілкуванням через Інтернет, з діяльністю громадських організацій. Ще ми бачили більш глибоке і агресивне втручання у політичні процеси в інших країнах - США, Франції та інших європейських країнах».

У минулому році, вважають дослідники, Москва продовжила політику «підтримки популістських і націоналістичних партій, а також крадіжки та публікації внутрішніх документів» політичних партій в країнах Європи і США. Крім цього, відзначають експерти, російське керівництво санкціонувало «радикальне посилення невибіркових бомбардувань» в Сирії, намагаючись утримати при владі Башара Асада.

У списку країн з найгіршими показниками виявилися відразу дві колишні радянські республіки: експерти Freedom House оцінили трьома балами рівень громадянських і політичних свобод в Узбекистані. На один бал вище виявився Туркменістан.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%