Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чистий прибуток Казахстану від участі в КТК складе близько $ 64 млн

Середа, 01 лютого 2017 12:15

Чистий прибуток Казахстану від участі в Каспійському трубопровідному консорціумі становитиме приблизно 64 млн. доларів. Про це власному кореспонденту МІА «Казінформ» в Москві в ході прес-конференції за підсумками діяльності консорціуму за 2016 рік повідомив генеральний директор КТК Микола Горбань.

Знайомлячи учасників прес-конференції з підсумками консорціуму в 2016 році, генеральний директор КТК Микола Горбань повідомив, що в 2016 році в систему КТК було прийнято 44 317 580 тон вуглеводневої сировини, що є абсолютним рекордом річний прокачування за 15-річну історію діяльності КТК, додавши , що на світові ринки консорціум через морський термінал КТК відправив 44 280 972 тони нафти.

«Це 435 танкерів, що на 26 танкерів більше по відношенню до 2015 року і відповідно на 1 538 197 тон більше, ніж у 2015 році», - підкреслив Горбань.

Як пояснив гендиректор КТК, з цього обсягу 40 819 897 тон - це нафта казахстанських вантажовідправників (в тому числі 803 362 тони нафти з родовища Кашаган). Російським вантажовідправникам належить 3 497 683 тони нафти (в тому числі 634 711 тони - з родовища ім. В. Філановського і 110 328 тон - з родовища ім. Ю. Корчагіна).

«У 2016 році виручка КТК склала 1,6 млрд доларів. Виручка по відношенню до 2015 року збільшилася на 7% (1,5 млрд дол.), що пов'язано зі збільшенням обсягу перекачки. Прибуток збільшився на 18% і становить близько 306 млн доларів», - повідомив Горбань, додавши, що сума сплати податків КТК-Р (російської сторони) за 2016 рік складе 5,2 млрд руб. (у 2015 році - трохи менше 4,3 млрд руб.). КТК-К (казахстанська сторона) за 2016 рік виплатить близько 21 млрд тенге (у 2015 році цей показник склав близько 9,9 млрд тенге).

«Як ви знаєте, у нас є займ, наданий акціонерами для виконання робіт з будівництва об'єктів трубопровідної системи КТК. Ця позика не пов'язана з проектом розширення, вона була надана на початковій стадії. Перші виплати за цією позикою відбулися в першому кварталі 2015 року - 1,5 млрд доларів. З 2016 ми зробили виплати на суму 1,2 млрд доларів. Планові виплати 2017 року - 1,25 млрд доларів. До третього кварталу 2020 роки ми плануємо повністю розрахуватися з позиковими засобами перед акціонерами і вже приступити до нарахування виплат дивідендів», - поінформував гендиректор КТК.

Відносно розширення потужності нафтопровідної системи КТК, Горбань довів, що в 2016 році в рамках реалізованого консорціумом Проекту розширення потужності нафтопровідної системи Тенгіз - Новоросійськ був завершений обсяг робіт по реконструкції і збільшення загальної місткості нафтосховищ резервуарного парку морського терміналу КТК з 700 тис. тон до 1 млн тон (побудовані і введені в експлуатацію три резервуара ємністю 100 тис. кожен).

Поряд з цим, зі слів гендиректора КТК, в 2016 році введена в лад діюча нова нафтоперекачувальна станція А-НПС-4 не територія Казахстану і три станції на території Росії, завершені будівельно-монтажні роботи та вироблено заповнення нафтою і розпочато комплексні випробування А-НПС -4А. А-НПС-5А і НПС-8 підготовлені до заповнення нафтою. НПС-5 доведена до завершальної стадії пуско-налагоджувальних робіт перед подачею робочого середовища.

«Також нами виконана кардинальна реконструкція головного центру управління (на морському терміналі КТК) з новою системою SCADA. Ця система дозволяє нам в режимі онлайн збирати інформацію і контролювати всі етапи транспортування нафти по трубопровідній системі», - повідомив Горбань, додавши, що крім цього закінчені і введені в експлуатацію близько 20 підоб'ектів (супутні основним) - під'їзні дороги, житлові комплекси, електричні та газові підстанції тощо.

«Хочу відзначити, що плановий бюджет, виділений акціонерами на реалізацію проекту розширення - 5,4 млрд доларів - дотримується відповідно до графіка, і ми не очікуємо якихось перевищень цих витрат», - підкреслив Горбань.

За його інформацією, важливою частиною КТК є благодійність. У 2016 році консорціум продовжив реалізацію великих благодійних програм в регіонах присутності компанії.

«Спочатку акціонери заклали жорсткі принципи взаємодії в діяльності КТК в регіонах присутності. Ми на регулярній основі підтримуємо медицину, освіту, спорт, комунальні господарства в усіх регіонах, де присутні наші станції, або проходять трубопроводи», - пояснив гендиректор КТК.

Згідно з наведеними ним показниками, сума коштів, спрямованих на благодійні проекти в рамках регулярної програми на території Росії, склала 337 млн ​​рублів. 610 млн тенге виділено на благодійність у Казахстані. В рамках програми будівництва соціальних об'єктів за рахунок коштів Проекту розширення консорціум в 2016 році направив 97 млн ​​руб. в Росії і 400 млн тенге в Казахстані. Як зазначив Горбань, аналогічні обсяги фінансування на проекти благодійності плануються до виділення і в 2017 році.

У 2017 році КТК запустить екологічний проект «Жива траса». В даний момент ведуться консультації з фахівцями-екологами про майбутні заходи в регіонах присутності компанії.

Відносно виробничих планів КТК на 2017 рік, Горбань поінформував, що з основної діяльності консорціуму на 2017 рік передбачена інвестиційна програма, яка складе близько 70 млн доларів. Вона включає заходи щодо посилення систем протипожежного й антитерористичного захисту об'єктів, модернізації та планової заміни обладнання. Близько 11 млн доларів планується направити на будівельно-монтажні роботи в Східному регіоні КТК (Казахстан), 9,5 млн дол. - в Центральному регіоні, понад 10 млн доларів - у Західному регіоні. Понад 15,5 млн доларів - вартість робіт на морському терміналі консорціуму. Роботи будуть вестися на майданчиках НПС, на лінійній частині, на підводних переходах нафтопроводу. На морському терміналі пройде планова заміна морських шлангів на трьох виносних причальних пристроях.

«У 2017 році за попередніми заявками від вантажовідправників обсяг перекачування повинен скласти близько 65,7 млн. тон нафти на рік (по нафтопроводу Тенгіз - Новоросійськ). З них казахстанські виробники заявили трохи більше 54 млн. тон, в тому числі з нового родовища Кашаган - близько 11 млн тон. Російські виробники заявили - 11 млн. тон нафти, з них - родовища Філановського і Корчагіна - 5,4 млн. тон нафти», - повідомив гендиректор КТК.

«Показники січня 2017 роки вже викликають оптимістичні настрої, тому що станом на вчорашній день ми вантажили 42 танкера і відповідно до планів планувалося 4,2 млн тон за цей місяць. На вчорашній день 4,2 млн тон були виконані. На сьогоднішній день ми вже забезпечуємо потужність в системі в 52 млн тон і розраховуємо до кінця року довести цю потужність до 67 млн ​​тон. Це з урахуванням закінчення будівництва та введення в експлуатацію решти станцій», - резюмував Горбань.

Як повідомив за підсумками прес-конференції в інтерв'ю власному кореспондентові МІА «Казінформ» в Москві Горбань, з вказаною ним в ході заходу прибутку консорціуму в 306 млн доларів чистий прибуток казахстанської сторони після оподаткування становитиме приблизно 64 млн. доларів.

«Отриманий прибуток до оподаткування складає близько 306 млн доларів. Казахстан - 84 млн. доларів, 222 млн. доларів - Росія. Якщо після оподаткування, то ми плануємо, що загальний чистий прибуток буде дорівнює 237 млн ​​доларів: 64 млн. доларів - Казахстан та 173 - Росія», - поінформував гендиректор консорціуму.

На його думку, результативності роботи КТК сприяли «злагоджена робота всієї команди менеджменту та консорціуму».

«Розуміння, до якої мети ми йдемо, єдині правила і підходи, плюс підтримка акціонерів, які беруть ті рішення, які дозволяють нам ефективно досягти поставленої мети», - підкреслив Горбань. «Це довгостроковий і рентабельний проект на довгі роки. Перспективи дуже добрі. Це одне з найбільш привабливих напрямків експорту каспійської нафти Казахстану і Росії», - додав він.

Відносно перспектив і можливостей еволюції діяльності КТК, Горбань зазначив готовність консорціуму виконати завдання по розширенню системи і щодо участі в інших проектах в разі зростання потреб ринку і бажання акціонерів.

«Еволюція можлива. Якщо такі завдання будуть поставлені, КТК буде готовий їх виконати, і по розширенню системи, і щодо участі в інших проектах. Все залежить від потреб ринку і бажання наших акціонерів», - резюмував Горбань.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%