Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Рубль дорожче. Чому Росія вже не проти санкцій

Середа, 01 лютого 2017 15:15

Російська влада не наполягає на якнайшвидшрму скасуванню санкцій через курс рубля, кажуть експерти - пише Корреспондент.net.

Перша телефонна розмова президентів Дональда Трампа і Володимира Путіна не торкнулася санкцій проти Росії.

Це на Заході здивувало багатьох, оскільки давно ходять чутки про указ, який скасує американські санкції проти Москви, введені через події в Україні.

Хоча санкції і не дають розвиватися українській економіці, але вони дещо послабили тиск на рубль, курс якого в минулому році зміцнився на тлі стабілізації нафтових цін.

Експерти, опитані Bloomberg, кажуть, що, якщо санкції послабити, то курс рубля поповзе вгору, в чому російська влада не зацікавлена. Корреспондент.net розбирався чому.

До чого привели санкції.

Найбільший збиток російській економіці завдали заходи з обмеження доступу до іноземних ринків капіталу. Це вдарило по таким російським гігантам як Роснефть і Ощадбанк.

Помітні втрати зазнав рубль, на курс якого також негативний вплив зробило падіння цін на нафту. Якщо на початку 2014 року курс був 32,6 рубля за долар, то вже в кінці того ж року долар коштував 80,1 рубля.

Історичним антирекордом для рубля став початок 2016 року, тоді долар коштував вище 82 рублів.

Але в цілому за минулий рік рубль зміцнів на 20 відсотків по відношенню до долара. Він також встиг трохи поправитися і за цей рік. І зараз долар коштує 60,3 рубля.

Як скасування санкцій позначиться на рублі.

Більшість інвестиційних банків в своїх прогнозах на 2017 рік назвали Росію найпривабливішою серед нових індустріальних країн.

Bank of America прогнозує, що рубль «напевно виграє найбільше», якщо США послаблять заходи санкцій тиску, і долар може знизитися до 55-57 рублів.

Фінансовий конгломерат Societe Generale впевнений, що ослаблення санкцій приведуть до того, що рубль може «перевершити свої базові показники», а його курс по відношенню до долара в такому випадку впаде нижче 50.

Інвестиційний банк Morgan Stanley, правда, обмежив вплив зняття санкцій на зростання ВВП 0,5 відсотка, але вирішив, що відтік капіталу буде і далі скорочуватися, що зміцнить рубль.

Крім того передбачена Центробанком Росії інфляція в чотири відсотки в 2017 році, дійсно, буде досягнута, вважає Morgan Stanley.

Банк HSBC у своїй січневій доповіді по нові індустріальні країни не наважився на такі гіпотетичні сценарії скасування санкцій, але налаштований оптимістично, так як вважає, що у Путіна на підставі його високого рейтингу в Росії до виборів 2018 року немає необхідності в проведенні популістської політики.

Але банк HSBC не виключає і несподівані повороти в податковій політиці, а також геополітичні ризики.

Чому Росія проти.

57 рублів - це майже той рівень, який, як заявив в цьому місяці міністр промисловості Росії Денис Мантуров, може створити загрозу конкурентоспроможності російським виробникам на зовнішніх ринках.

У разі зміцнення російської валюти до 50 рублів за долар Центробанк Росії буде змушений боротися з тенденцією підвищення за рахунок валютних інтервенцій, накопичуючи долари з метою запобігання ризиків фінансової стабільності, кажуть аналітики Societe Generale.

«Подальше зміцнення рубля буде зустрічати наростаючий опір з боку експортерів і держави», - цитує Bloomberg Сергія Наркевіча, що працює аналітиком в московському Промсвязьбанк.

Російські керівники будуть не дуже задоволені посиленням рубля і напевно втрутяться, сказав Bloomberg Вадим Біт-Аврагам, що працює портфельним менеджером в московській Керуючій компанії КапиталЪ.

«Подивіться на їх реакцію на сьогоднішній рублевий курс. Звичайно, вони не допустять його надмірного зміцнення», - говорить експерт.

Оскільки зміни обмінного курсу послаблять конкурентоспроможність місцевих виробників, російська влада минулого тижня почали активні дії, склавши план про відновлення закупівель іноземної валюти, щоб забезпечити більшу передбачуваність рубля.

Ці інтервенції будуть діяти на додаток до механізму, про який минулого тижня повідомив російський Мінфін. Він має намір домовитися з Центробанком РФ про покупку від його імені іноземної валюти в лютому місяці, коли нафтові ціни марки Urals піднялися вище закладених в бюджет поточного року 40 доларів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%