Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Ак жол» хоче зобов'язати іноземних інвесторів дотримуватися національних інтересів Казахстану

Понеділок, 06 лютого 2017 14:45

Партія «Ак жол» пропонує закріпити обов'язок іноземних інвесторів дотримуватися національних інтересів Казахстану, передає BNews.kz.

На тлі чергового скандалу зі звільненням казахстанських робочих китайською компанією в Актобе, партія «Ак жол» пропонує закріпити обов'язок іноземних інвесторів і партнерів дотримуватися національних інтересів Казахстану - про це заявив керівник ДПК Азат Перуашев в депутатському запиті уряду на пленарному засіданні Мажилісу.

А.Перуашев процитував доручення Глави держави уряду, дане в рамках Послання Президента «Третя модернізація Казахстану: глобальна конкурентоспроможність»: «Забезпечити захист і просування національних економічних інтересів в рамках міжнародного співробітництва. Це стосується перш за все роботи всередині ЄАЕС, ШОС, сполучення з Економічним поясом Шовкового шляху».

Зрозуміло, що будь-який бізнес зацікавлений в отриманні максимального прибутку з тих можливостей, які їм надає наша країна. Але депутати «Ак Жола» вважають, що обов'язковою умовою для зарубіжних інвесторів повинна бути взаємна вигода для самого Казахстану, а також неприпустимість нанесення шкоди нашим національним інтересам.

Азат Перуашев зазначив, що в міжнародній практиці чимало прикладів, коли зарубіжні «доброзичливці» ставлять за мету не рівноправне співробітництво, а експлуатацію чужих ресурсів і залучення партнерів в економічну залежність. Від таких «інвестицій» вигоду отримують тільки самі іноземні компанії, не допускаючи місцевий бізнес навіть на підрядні роботи і залучаючи замість цього підприємства і працівників зі своїх країн.

У підсумку, констатував лідер «Ак Жола», - є країни зі значними ресурсами, які замість природних багатств, які вивозяться, не отримали ні нормальних податків, ні технологій, ні робочих місць.

Депутат вважає, що такі ризики не можна виключати і для нашої країни, і привів у приклад, як днем ​​раніше керівництво Актюбінської області в черговий раз зажадав від китайської компанії «Велика стіна» припинити звільнення сотень казахстанських працівників.

«У партію «Ак жол» також регулярно звертаються вітчизняні підприємці з сигналами, що іноземні інвестори нерідко будь-якими шляхами передають контракти на сервісні роботи, постачання обладнання та багато іншого постачальникам зі своїх країн», - додав він.

Азат Перуашев зазначив ще один блок питань, які регулярно піднімаються фракцією демократів - порушення справедливої ​​конкуренції в інтеграційних об'єднаннях, зокрема, в ЄАЕС, де нашими зовнішніми партнерами періодично створюються бар'єри для казахстанського бізнесу на єдиному ринку.

Керівник партії «Ак жол» нагадав про свій запит від 19 жовтня минулого року про обмеження інтересів вітчизняних підприємців на єдиному ринку ЄАЕС через постанови уряду РФ «Про пріоритет товарів російського виробництва».

«Наш уряд підтвердив наявність цієї проблеми, але питання поки не вирішене, і відповідних заходів не приймається. І таких прикладів теж немало» - повідомив А.Перуашев.

Він підкреслив, що «Саме тому на зустрічах з китайськими і російськими колегами, в щоденній роботі в парламенті, депутати «Ак Жола» постійно піднімають питання захисту вітчизняного бізнесу. Це нормальна робота, без зайвих емоцій або політизації, але вона має принципове значення».

Казахстанські демократи вважають, що виклики національним економічним інтересам вимагають спеціального вивчення і вироблення відповідних системних заходів.

«Ми впевнені, - заявив Азат Перуашев, - що просування і захист національних інтересів - не тільки право, а й прямий обов'язок будь-якої держави і будь-якого уряду».

У зв'язку з цим, він від імені фракції «Ак жол» звернувся до уряду з пропозицією розробити концепцію захисту національних економічних інтересів (економічної безпеки), з документом, який формулює єдині вимоги, яким має відповідати взаємодія з нашими зовнішньоекономічними партнерами, з акцентом на пріоритет національних інтересів Казахстану.

Як стало відомо в суботу, Прем'єр-міністр на виконання доручень Глави держави взяв на особистий контроль закуп казахстанської продукції великими іноземними інвесторами, такими, як «Арселор Міттал» і т.д.

Парламентська фракція ДПК «Ак жол» продовжує роботу по реалізації передвиборної програми, захист національних інтересів і підтримки казахстанського бізнесу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%