Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанцям вигідніше купувати імпортні продукти харчування

Вівторок, 07 лютого 2017 13:15

Казахстанські виробники піднімають ціни на продукти харчування і місцевим споживачам стало вигідніше купувати імпортну продукцію, передає finprom.kz.

Виробники продуктів харчування не змогли утримати ціни під впливом вільно плаваючого обмінного курсу - в 2016 році рівень збільшення цін виробників істотно перевищив темпи 2015 року, коли сталася одномоментна девальвація.

У січні-грудні 2016 року ціни харчовиків збільшилися на 17% в порівнянні з рівнем 2015 року, з огляду на ефект інфляції. Нагадаємо, що в 2015 році рівень зростання цін становив лише 4,6%.

Головний удар припав по місцевим споживачам і покупцям продукції з Країн поза СНД. Для казахстанського ринку вартість продуктів харчування, вироблених місцевими підприємствами, зросла на 17,6%. Ціни для ринків поза СНД казахстанські харчовики збільшили в 2016 році на 15,3%.

При цьому набагато менш істотно казахстанські виробники збільшили ціни для покупців з країн СНД - всього на 7,4%.

Зростання кінцевих цін на продукцію відбулося після відповідного подорожчання вартості виробництва. Зокрема, істотний тиск чинився з боку подорожчання придбання основних засобів виробництва. У 2016 році сировина і обладнання для харчової промисловості подорожчали відразу на 33% проти зростання на 6% в 2015 році.

Через сильне ослаблення курсу тенге найбільше зросли ціни постачальників ззовні - вартість продукції виробничо-технічного призначення від підприємств країн СНД зросла на 42,5%, країн поза СНД на 56,4%.

Місцеві постачальники обладнання та сировини для казахстанських виробників продуктів харчування намагалися утримати зростання цін - збільшення становило 21,7% в 2016 році.

Продукти харчування від місцевих виробників подорожчали сильніше, ніж імпортна продукція. У січні-листопаді 2016 року ціни на готові продукти харчування, вироблені за межами РК, збільшилися на 8,5%.

Швидше за все дорожчає імпорт харчових продуктів, що поставляються з країн СНД, - за 11 міс. 2016 року ціни зросли на 9%, в той час як вартість імпорту готових продуктів від інших країн світу сукупно виросли в ціні на 6,7%.

Казахстанський ринок харчової промисловості намагається утримати темпи збільшення випуску продукції.

Однак, утримати зростання їм вдається досить дорогою ціною - кількість активних учасників ринку скоротилася в 2016 році на 11% до самого мінімального рівня за останні 5 років.

Виробництво продуктів харчування - одна з пріоритетних галузей в рамках ГПІІР-2. Для розвитку галузі передбачається залучення іноземних інвесторів і реалізація інвестиційних проектів з високою доданою вартістю.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%