Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Астана націлюється на статус фінцентра Казахстану

Середа, 08 лютого 2017 13:45

Ділове екосередовище столиці готується до старту масштабного проекту - запуску Міжнародного фінансового центру «Астана», передає Finprom.kz.

Незважаючи на те, що доходи бюджету Алмати все ще вище, ніж в Астані, темпи зростання надходжень до скарбниці «південної столиці» скорочуються другий рік поспіль. Якщо в 2015 році сума доходів місцевого бюджету Алмати зросла лише на 46 мільярдів тенге проти 76 мільярдів тенге в 2014 році, то за підсумками 2016 року місто змогло наростити свої доходи тільки на 27 мільярдів тенге.

Місцева виконавча влада в Астані в 2016 році згенерувала доходи в обсязі 406мілілардов тенге, або на 47 мільярдів тенге більше, ніж було в 2015 році.

Проте, динаміка змін доходів в Алмати носить більш органічна - зростання податкових надходжень в 2016 році склало 38 мільярдів тенге, в той час як збір податків в Астані приніс на 30 мільярдів тенге більше, ніж рік тому.

Основним драйвером зростання доходів Астани є збільшення надходжень трансфертів - за минулий рік їх обсяг в бюджеті столиці виріс відразу на 22 мільярди тенге. В Алмати надходження трансфертів скоротилося на 4 мільярди тенге.

Різноспрямована зміна структури доходів визначається різницею профілів ділової активності Алмати і Астани. Алмати - як і раніше центр фінансової та бізнес-культури РК, число активних підприємств вище і зростання його перевищує показники по столиці.

У 2016 році близько 51% всіх діючих підприємств Алмати були активними (або 32 тисячі), в той час як в Астані налічується всього 38% таких підприємств (13 тисяч).

За 2016 рік кількість активних компаній в Алмати зросла на 2,7 тисячі одиниць, в Астані - на 2,5 тисячі одиниць. Треба відзначити, що в Астані в останньому році був зафіксований різкий ріст активних підприємств (в 2015 році число таких організацій збільшилася всього на 945 одиниць).

В Алмати, навпаки, спостерігається уповільнення зростання активних підприємств - у 2015 році приріст показника становив 6 тисяч одиниць.

Певне перетікання активності і капіталів з «південної столиці» в північну видно і по динаміці обсягів вкладів населення і юросіб. В Алмати сконцентровано близько 42% всіх банківських заощаджень в РК, в Астані - всього 28%.

Однак, темпи зростання вкладів в Астані в 2016 році перевищили рівень збільшення депозитів в Алмати - за рік зростання склало 661 мільярд тенге проти 341 мільярда тенге. Відзначимо, що в 2015 році на тлі перерахунку вартості валютних вкладів підсумкова сума заощаджень алматинских фізосіб і юросіб злетіла на 1,9 трильйонів тенге. Дане різке зростання на тлі набагато менш активного збільшення в 2016 році свідчить про високий рівень доларизації вкладів в Алмати, фактично реінвестування цих коштів в економіку міста (кредитування) ускладнено.

Як видно, темпи ділової активності в Астані в 2016 році різко прискорилися, що відбивається як на збирання податків, так і на збільшенні рівня накопичень в столиці.

З'являється певна екосистема для запуску масштабного проекту - міжнародного фінансового центру «Астана». Реєстрація учасників фінцентра намічена з 1 вересня поточного року.

За інформацією, озвученою керуючим директором МФЦА Кайратом Келімбетова, з 1 вересня 2017 року в Астані запрацює нова високотехнологічна біржа. Очікується, що на цій платформі пройде приватизація компаній фонду «Самрук-Казина». Тобто обсяг ринку за попередніми даними складе 40% ВВП Казахстану.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%