Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Сноуден: «пакет Ярової» суперечить здоровому глузду

Четвер, 09 лютого 2017 09:45

Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден вкотре виступив проти пакету «антитерористичних законів», що був запропонований депутатами Іриною Яровою і сенатором Віктором Озеровим і набув чинності в липні 2016 року, повідомляє Бі-бі-сі.

«Я не росіянин, і не можу голосувати, але навіть сторонньому видно, що закон #BigBrotherLaw Ярової порушує не тільки права, але й суперечить здоровому глузду», - написав він у своєму «Твіттері».

Хештег #BigBrotherLaw користувачі твіттера застосовують у повідомленнях щодо законів, які дозволяють державі втручатися в особисте життя своїх громадян.

Сноуден вже не вперше критикує закон. Так, 25 червня, відразу після того, як Дума схвалила пакет, він написав у своєму твіттері: «Масове стеження не ефективне. Цей закон зазіхатиме на гроші і свободу кожного росіянина, але не додасть безпеки. Його не варто підписувати».

Колишній співробітник Агентства національної безпеки США, відомий великомасштабними витоками секретної інформації про американські програми електронного стеження, з 2013 року знаходиться в Росії, де йому було надано тимчасовий притулок.

Держдума проголосувала за пакет законопроектів 24 червня 2016 року, через п'ять днів його схвалила Рада Федерації, а президент Володимир Путін підписав його 7 липня.

Ще під час обговорення пакета в парламенті в російському суспільстві багато хто поставився до нього негативно. Правозахисники заявляли, що закони з «пакету Ярової» порушують базові принципи Конституції Росії, зокрема право громадян на недоторканність приватного життя.

«Пакет Ярової» викликав критику і з боку бізнесу, оскільки він регулює діяльність телекомунікаційних компаній, соціальних мереж і месенджерів і місіонерських організацій. Він зобов'язує провайдерів зберігати інформацію про трафік клієнтів за останні шість місяців.

Перший вирок за статтею «неповідомлення про злочин» з антитерористичного «Пакета Ярової» було винесено 6 лютого в Астрахані. Житель міста Улугбек Гафуров засуджений до штрафу в 70 тис. рублів за те, що не повідомив про знайомого, який пройшов підготовку у бойовиків в Іраку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%