Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як далі будуть працювати inDriver, Uber і Яндекс-таксі в Казахстані?

Четвер, 09 лютого 2017 10:45

У Казахстані активно користуються мобільними додатками за викликом таксі. Казахстанці знаходять онлайн-сервіс дуже зручним і вигідним, мобільний додаток дає можливість самому вказувати вартість поїздки, гнучко обумовлювати нюанси, не платити за очікування і найголовніше - моментально знайти автотранспорт, готовий доставить вас в потрібне місце, але завжди існує зворотна сторона медалі. Зручно, вигідно, але небезпечно - саме так вважають розробники нової концепції законопроекту в особі віце-міністра з інвестицій та розвитку РК Скляра Романа. Які єдині правила пропонують вести для перевізників пасажирів онлайн-сервісу в Казахстані, читайте в матеріалі кореспондента BNews.kz.

Знайти таксі в будь-який час доби стало простіше простого, що і привертає користувачів в обов'язковому режимі завантажувати такі мобільні додатки як inDriver, Uber, Яндекс-таксі через AppStore і звичні GooglePlay. Але швидко замовити таксі - це півсправи, адже тепер цілим і неушкодженим необхідно дістатися до потрібної адреси, тут і виникає питання: «Наскільки онлайн-сервіс може забезпечити безпеку пасажирам?»

Коли сідаєш в таксі до незнайомої людини, перше, про що думаєш - це безпека. Ти не знаєш, чи був твій водій раніше судимий, притягувався до адміністративної відповідальності за керування в нетверезому вигляді і що в нього на думці. Всі ці факти, як і результат поїздки, передбачити деколи складно.

Наприклад, онлайн-окремий сервіс, як inDriver надають послуги за викликом таксі без перевірки наявності у водія дозвільних документів, відповідності приватного перевізника вимогам законодавства. Пасажирам, які користуються мобільним додатком, можуть запросто потрапити недобросовісні візники, і немає гарантії, що перед рейсом вони пройшли медичний огляд, у них є страховка і автотранспорт знаходиться в технічно справному стані.

«Ось ви замовили таксі, але ви не знаєте водія. Може у нього закінчився термін дії водійського посвідчення, він напевно не пройшов медичний огляд. Може, взагалі він не має досвіду, а може, йому тільки 18 років, коли перевезення пасажирів можна здійснювати тільки з 21 року», - заявив Р.Скляр в ході чергового засідання Міжвідомчої комісії з питань законопроектної діяльності.

Крім того, приватні візники, які користуються мобільним додатком, в більшості випадків не оплачують податки і не оформляють договори обов'язкового страхування відповідальності перед пасажирами. Відсутність договору не захистить майнових інтересів пасажирів, особливо в разі, якщо пасажир отримає шкоду життю і здоров'ю в результаті можливого ДТП.

Таким чином, онлайн-сервіси за викликом таксі дозволяють зайнятися приватним візництвом будь-якій людині, що володіє автотранспортним засобом, що не тільки створює умови для нелегальної діяльності, а й небезпека заподіяння шкоди в майбутньому.

У зв'язку з цим, в рамках концепції, розробниками пропонується регламентувати діяльність інформаційно-диспетчерських служб онлайн-таксі. Іншими словами, диспетчерські служби, перед тим, як набирати перевізників в свою базу, повинні пред'являти до них ряд регламентованих вимог.

«Слід проконтролювати, щоб водієві було 21 рік, було медичний огляд, автотранспорт повинен мати страховку і ряд інших вимог, які ми встановимо. Ми ні в якому разі не хочемо обмежувати діяльність даних операторів. Ми хочемо, щоб ті громадяни, які займаються перевезеннями під прапором операторів, відповідали елементарним нормам безпеки. Правила для всіх перевізників таксі будуть єдині », - продовжив віце-міністр.

У разі недотримання належних вимог, як пообіцяв він, доступ до сервісу буде заблокований.

«Ми не затискаємо конкуренцію, перевізники повинні відповідати вимогам, які є в законі про безпеку. Якщо перевізники будуть володіти всіма необхідними правами, у нас не буде до них претензій», - додав він.

Іншими словами, мобільні додатки з таким же успіхом будуть продовжувати працювати в Казахстані в разі відповідності пропонованим вимогам з метою забезпечення безпеки пасажирів.

Крім того, для вдосконалення правової бази, згідно з концепцією, пропонується внести зміну в поняття «перевізник таксі», а також ввести поняття «програмне (мобільне) додаток», «власник (власник) програмного (мобільного) додатки».

Пропоновані поправки, як стверджують розробники, сприяють ефективному регулюванню діяльності з перевезення пасажирів таксі в цілому, підвищенню рівня безпеки споживачів послуг і підтримки добросовісної конкуренції серед перевізників таксі.

У висновку слід зазначити, що безпека поїздок завжди залишатиметься на першому місці, які б мобільні додатки не спрощували наше життя, за кожним громадянином залишається право вибору. І цей вибір повинен бути більш-менш розумним.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%