Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Радник Трампа з нацбезпеки Майкл Флінн подав у відставку

Вівторок, 14 лютого 2017 10:15

Радник президента США з національної безпеки Майкл Флінн подав у відставку. Він визнав, що давав неповну інформацію про контакти з російським послом Сергієм Кисляком в кінці грудня, і приніс вибачення Дональду Трампу. Флінна змінить генерал Джозеф Келлог - повідомляє Бі-бі-сі.

У своїй заяві про відставку Флінн визнав, що в період, що передує інавгурації Трампа, він через активні події і «з необережності надав віце-президенту та іншим неповну інформацію щодо телефонних розмов з послом Росії».

«Я щиро вибачився перед президентом і віце-президентом, і вони прийняли мої вибачення», - сказано в заяві Флінна.

Флінн говорив з послом Росії в Вашингтоні в грудні. Спочатку колишній армійський генерал заперечував, що темою розмов були санкції, і слідом за ним про це заявляв віце-президент Майк Пенс. Пізніше Флінн повідомив Білому дому, що тема санкцій все-таки могла обговорюватися.

Виконувати обов'язки радника з національної безпеки буде генерал Джозеф Кіт Келлог, більш відомий як Кіт Келлог, який раніше обіймав посаду голови апарату Ради з національної безпеки США. Він провів в армії більше 30 років, служив у В'єтнамі, Камбоджі, Панамі і Перській затоці.

Раніше про те, що Флінн вибачився перед віце-президентом Пенсом за неточну інформацію про свої контакти з Кисляком, повідомляв канал Fox News. А радник президента США Келліан Конуей в інтерв'ю телеканалу MSNBC наполягала, що Флінн як і раніше користується абсолютною довірою Трампа.

Мін'юст США попереджав Білий дім про контакти Флінна і Кисляка, повідомила газета Washington Post. На думку відомства, Флінн міг стати мішенню для шантажу з боку Росії.

Що передувало відставці?

Відомо, що в грудні Майкл Флінн кілька разів говорив по телефону з послом Сергієм Кисляком.

Аж до минулого тижня Флінн заперечував, що в ході цих розмов були порушені санкції, введені Вашингтоном проти Росії після анексії Криму та початку збройного конфлікту на сході України, і пізніше - після скандалу з хакерськими атаками на американські політичні інститути.

Однак дев'ять колишніх і нинішніх членів американської адміністрації розповіли газеті Washington Post, що в ході розмови Флінна з Кисляком питання санкцій піднімалося. За словами співрозмовників газети, взаємодія Флінна і Кисляка почалося ще до президентських виборів, що пройшли в Америці 8 листопада.

На думку джерел Washington Post, після грудневої розмови у Кисляка склалося враження, що антиросійські санкції будуть переглянуті після інавгурації Трампа.

Після публікації представник Флінна повідомив, що генерал «не може сказати напевно», чи обговорював він санкції.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков в понеділок заявив журналістам, що Флінн і Кисляк не обговорювали питання зняття санкцій.

Вперше про п'ять телефонних розмов Флінна і Кисляка повідомило агентство Рейтер. Журналісти стверджують, що контакти відбулися 29 грудня, коли адміністрація Обами ввела нові санкції проти Росії.

Акт Логана забороняє громадянам США, офіційно не наділеним відповідними повноваженнями, вести переговори з офіційними представниками іноземних держав, що мають розбіжності зі Сполученими Штатами.

Акт був прийнятий у 1798 році (вступив в силу через рік) для запобігання підриву позицій уряду.

Порушення цього закону вважається тяжким злочином. Однак за всю історію США ніхто ще не був притягнутий до відповідальності за порушення Акту Логана.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%