Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанська система електронних грошей перша в країні занесена в реєстр НБ РК в якості платіжної організації

Вівторок, 14 лютого 2017 15:50

Система електронних грошей Wooppay перша в країні занесена в реєстр Національного Банку Республіки Казахстан в якості платіжної організації, як цього вимагають нові положення Закону «Про платежі і платіжні системи», пише forbes.kz.

У серпні 2016 року набрав чинності новий Закон «Про платежі і платіжні системи». Документ регулює роботу ринку платіжних послуг: тепер діяльність всіх приватних небанківських платіжних організацій знаходиться під контролем держави.

Відповідно до Закону будь-яка компанія, яка починає діяльність на казахстанському ринку платіжних послуг, зобов'язана зареєструватися в Національному Банку. Організації, які вже функціонують в країні, також повинні були подати до Національного Банку документи на реєстрацію.

Компанія Wooppay отримала реєстраційний номер в реєстрі платіжних організацій Казахстану (№ 09-17-001).

Важливо, що тепер у нас в країні платіжними системами мають право називатися тільки банки і організації, що здійснюють окремі види банківських операцій:

- Раніше у нас в законодавстві було відсутнє навіть поняття «платіжної системи» - коментує Ерлан Ашикбеков, директор Департаменту платіжних систем Національного Банку РК. - Новий закон чітко визначає місце і роль платіжної системи в архітектурі платіжного ринку. Хотілося б окремо підкреслити, що діяльність численних небанківських операторів, що надають в даний час послуги населенню з прийому платежів за допомогою мережі платіжних терміналів або систем електронних грошей, не відноситься до предмету платіжної системи, а кваліфікується як діяльність в області надання платіжних послуг.

Інформацію про всі платіжні системи та платіжні організації, що працюють на ринку Казахстану, Національний Банк буде публікувати у себе на сайті.

- Зміни в Законі є важливим кроком у підтримці Фінтех-індустрії Казахстану і інтеграції даної сфери в соціально-економічне життя країни, - вважає Хайрулла Джусупов, фінансовий директор Wooppay. - Це одне з ключових напрямків, яке виділив Президент нашої країни в своєму Посланні «Третя модернізація Казахстану: глобальна конкурентоспроможність». Wooppay, як Фінтех-компанія, сподівається бути частиною цього процесу, використовуючи технології, розширюючи можливості людей, бізнесу та суспільства.

Wooppay - казахстанська система електронних грошей, оператором якої є ТОВ «WOOPPAY» (ВУППЕЙ) (внесено до реєстру платіжних організацій, № 09-17-001), заснована в 2012 році. Спеціалізується на створенні та впровадженні платіжних і технологічних рішень для фінансових і нефінансових підприємств.

За допомогою гаманця, зареєстрованого в Wooppay можна оплатити понад 450 послуг: онлайн-ігри, мобільний зв'язок, житлово-комунального господарства, інтернет. Зараз в системі зареєстровано понад 200 тисяч унікальних гаманців.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%