Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Єгипет хоче повернути російських туристів

Четвер, 23 лютого 2017 14:45

Відкриття Єгипту для російських туристів знову під великим питанням. Недавній ракетний обстріл з території Синайського півострова можуть відкласти ухвалення рішення про відновлення польотів на невизначений термін.

«Адже все вирішується, якщо буде гарантоване безпека  життю наших співвітчизників ... Ви що думаєте, це просто так, чи що - прийняти (рішення), коли ось такі інциденти?» - Відповів заступник міністра закордонних справ РФ Олег Сиромолотов на запитання РІА Новини про можливий вплив обстрілів на повернення туристів.

З початку лютого діючі на Синаї бойовики двічі піддавали ракетному обстрілу прикордонні райони Ізраїлю. Відповідальність за обстріли, за даними місцевих ЗМІ, взяла на себе єгипетський осередок ІГ.

 «А якби трохи далі вдарили по курортам? Вони там поруч. І угруповання «Вілайят Синай» - вона зараз дуже серйозна», - додав заступник міністра.

Генерал армії, колишній заступник директора ФСБ Росії і керівник Служби контррозвідки ФСБ, Сиромолотов з 2015 року займається в МЗС РФ питання протидії тероризму.

Професійні обговорення і форуми російських турагентів переповнені критичними репліками: туроператори знаходяться в підвішеному стані, рішення про відновлення польотів до Єгипту постійно відкладаються. Поки в Каїр і інші єгипетські міста постійно літають різні перевіряючі комісії та делегації з Росії.

Однак питання про узгодження заходів авіабезпеки - один з багатьох, необхідних для відновлення повноцінних двосторонніх відносин.

Втім, туристів хвилює, перш за все, відкриття курортних аеропортів для рейсів з Росії - тоді і з'явиться можливість купувати недорогі путівки на Червоне море.

Раніше російські туроператори, треба сказати, жорстко (і досить успішно) «тиснули» на єгипетських готельєрів та приймаючі туркомпанії. У нас були, мабуть, найвигідніші за цінами путівки в Шарм-ель-Шейх і Хургаду.

Готелі на узбережжі Червоного моря, проте, йшли на поступки - демпінгуючи, вони гарантовано мали великий потік туристів з Росії. Зараз же на єгипетських курортах малолюдно, попит на тури туди знизився і з інших країн.

Нагадаємо, авіасполучення з Єгиптом було зупинено Росією в листопаді 2015 роки після краху над Сінаєм літака авіакомпанії «Когалимавіа», що летів з Шарм-ель-Шейху в Санкт-Петербург. На його борту знаходилися 217 пасажирів і сім членів екіпажу, всі вони загинули. ФСБ визнало, що це був теракт.

Зараз в аеропортах Хургади та Шарм-еш-Шейха посилені заходи безпеки, значно збільшено кількість відеокамер. Тотальний контроль торкнувся роботи прикордонників, поліцейських, співробітників авіакомпаній, водіїв, вантажників та інших працівників аеропортів.

Саме Єгипет, в першу чергу, зацікавлений у якнайшвидшому відкритті авіасполучення. Росія ж зараз домагається узгоджених заходів авіаційної безпеки відповідно до вимог ІКАО.

«Ми вже направили відповідну ноту єгипетській стороні по каналах МЗС із запрошенням прибути в Москву для підписання відповідної угоди», - заявив РІА Новини міністр транспорту РФ Максим Соколов. За його словами, текст угоди готовий і схвалений обома сторонами.

Через відкриття Єгипту російські курорти не дорахуються туристів.

Потенційне повернення єгипетського туристичного напрямку, звичайно, може призвести до зниження попиту на поїздки по Росії, особливо з огляду на, що в останні роки відпочинок, наприклад, в Краснодарському краї і Криму подорожчав.

А отже конкурувати з Єгиптом і раніше було дуже складно для російських постачальників туристичних послуг. Не тільки через різницю у вартості і в якості прийому відпочиваючих: це якраз, при бажанні, - вирішуються проблеми.

Але саме в Єгипті можна було розраховувати на цілорічний пляжний відпочинок.

Зараз зимові тури до моря в далекі країни обходяться значно дорожче, та й переліт до них істотно довше. Виняток - мабуть, тільки тури в Ейлат (Ізраїль), але і їх вартість вище, ніж колись на єгипетські курорти того ж Червоного моря.

Святкові тури добре розкуповують.

У цьому році, вперше за багато років, російські туристи стали в масовому порядку запитувати тури на лютневі свята.

«Можливо, це сталося через те, що свята виявилися довгими, і у людей з'явилася можливість відпочивати як мінімум п'ять днів. Можливо, однією з причин стало зміцнення рубля, - повідомила у вівторок виконавчий директор Асоціації туроператорів Росії (АТОР) Майя Ломідзе. - Тим не менше, ми бачимо, що лютневі свята стали сплеском в самий розпал міжсезоння».

За оцінкою туроператорів зараз попит перевищує показники минулого року на 20-25%, а у деяких туроператорів навіть на 30%.

«Ці лютневі показники перевищують навіть дані 2014 роки за аналогічний період - тоді лютневі свята не користувалися таким інтересом з боку споживачів, як в цьому році», - сказала Ломідзе.

Інтересом користуються європейські екскурсійні програми на 4-6 днів - Італія, Франція, Угорщина, а також гірськолижні тури Європи. Плюс теплі країни - Ізраїль, Таїланд, В'єтнам і ОАЕ.

По внутрішньому туризму також спостерігається приріст, хоча і істотно менший (5-10%).

У АТОР пояснюють це тим, що інтерес до російських турів останнім часом стабільно зростав, в той час, як на зарубіжних напрямках спостерігався занепад.

По Росії в числі фаворитів попиту - гірськолижні курорти Червоної Поляни, Санкт-Петербург, екскурсійні програми по Золотому кільцю, Татарстан і Підмосков'ї.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%