Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верблюдоводи Мангістау потерпають від проблем, пов’язних з реалізацією своєї продукції

П'ятниця, 24 лютого 2017 11:15

Відомо, що вирощування верблюдів у Мангістауській області вважається перспективним напрямом, оскільки це дозволяє отримувати м'ясо, молоко і шерсть. Проте сільські бізнесмени відчувають певні проблеми з реалізацією продукції верблюдоводства. У прес-службі Мангістауської індустріальної палати запевнили - всі проблемні питання можна вирішити, передає BNews.kz.

За даними комітету статистики міністерства національної економіки РК, 30% поголів'я верблюдів країни зосереджено в Мангістау, тобто з 179 800 верблюдів 48 700 пасуться на Мангістауських пасовищах. Це за офіційними даними, а за неофіційними - понад 50% верблюжого поголів'я Казахстану міститься в Мангістау. Більш того, верблюд має свою особливість - адаптований до суворих умов пустель і напівпустель. Тому в пустельному Мангістау місцеві селянські господарства воліють займатися верблюдоводством. Така обставина диктує необхідність розвитку в регіоні верблюдовідних ферм, повідомляє прес-служба Мангістауської індустріальної палати.

У сфері розвитку сільського господарства Мангістауської області, хоч і не суттєві, але все ж проблемні питання є. Наприклад, сільські підприємці відчувають проблеми з реалізацією молочної і м'ясної продукції. Є труднощі з питань реалізації вовни. Відсутність субсидій на верблюже молоко - теж питання поки що не вирішене.

Відповіді на ці питання, здається, знайшли в Мангістауській індустріальної палаті. Очікується, що незабаром почнеться експорт верблюжого молока в зарубіжні країни, зокрема, в ОАЕ. Таким чином, в індустріальній палаті хочуть внести вагому лепту в розвиток сільського господарства регіону.

Не так давно національне агентство з експорту та інвестицій «KAZNEX INVEST» в Дубаї організувало форум вітчизняних товаровиробників, на якому були присутні і представники сільськогосподарського виробничого кооперативу «Болашак» при Мангістауській індустріальній палаті.

Раніше цей кооператив по лізингу у підприємства «МангістауАгроСервіс» отримав обладнання по переробці молока. Чисте верблюже молоко було представлено на форумі в Дубаї, де пройшла дегустація, жителі еміратів високо оцінили смак молока. Варто відзначити, що жирність (Мангістауського) верблюжого молока досягає 6-7%, а в ОАЕ жирність не перевищує 3-4%. Саме тому, підприємці з еміратів готові купувати нашу продукцію.

Необхідно відзначити, що в Дубаї є велика кількість молочно-тваринницьких комплексів і підприємств з переробки верблюжого молока, де випускають йогурти, морозиво, цукерки, сир, масло та іншу молочну продукцію, яку успішно експортують в країни Європи і до Росії.

Нині сільськогосподарський виробничий кооператив «Болашак» планує відкрити в п'яти районах області (Тупкараганській, Каракіянській, Мунайлінській, Мангістауській і Бейнеуській), а також в містах Актау і Жанаозен пункти з прийому верблюжого молока.

Споконвіку кочівники-казахи використовують верблюдів і як транспортний засіб, і як джерело м'яса і молочної продукції. Тому в Мангістауській індустріальній палаті впевнені, що прийшов час переходити від слів до справи, надаючи підтримку фермерам в розвитку власного бізнесу.

Назріла необхідність проведення навчальних семінарів для сільських підприємців на бізнес-тематику. Для цього заплановано залучити досвідчених лекторів (бізнес-тренерів) з міст Алмати і Астани.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%