Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Трамп підписав нову заборону на в'їзд для громадян шести країн

Вівторок, 07 березня 2017 08:45

Президент США Дональд Трамп підписав новий указ, що припиняє на 90 днів в'їзд в США громадян шести країн з переважно мусульманським населенням - Ірану, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі та Судану, повідомляє Бі-бі-сі.

Програма прийому біженців в США буде припинена на 120 днів. Повна заборона на прийом сирійських біженців в новій версії указу не згадується.

Попередній указ Трампа про імміграційну політику був заблокований федеральним судом.

Указ набирає чинності 16 березня. Таким чином, швидше за все, вдасться уникнути хаосу, який почався в аеропортах після попереднього указу.

Перша спроба.

В кінці січня Дональд Трамп підписав указ, що вводив заборону на в'їзд громадянам семи країн, який вступав в силу негайно.

«Якби заборона була оголошений за тиждень, то за цей тиждень всі «лиходії» в'їхали б у нашу країну. Всюди повно поганих хлопців!», - пояснив Трамп це рішення в «Твіттері».

Ще одним з найбільш суперечливих положень першого указу Трампа було те, що власники грін-карт з мусульманських країн, які фігурують в указі, також потрапили під заборону, хоча наявність грін-карти фактично означає дозвіл постійно проживати в США.

Рішення Трампа викликало критику з боку ООН, а також правозахисних організацій і громадських діячів - як в США, так і за їх межами.

Після цього Федеральний окружний суд в Нью-Йорку наклав тимчасову заборону на висилку мігрантів з діючими американськими візами з аеропортів США.

4 лютого Федеральний суд в Сіетлі (штат Вашингтон) повністю припинив дію указу Дональда Трампа, а через тиждень апеляційний суд в Сан-Франциско залишив рішення нижчої інстанції в силі.

Чим відрізняється новий указ від попереднього?

Громадяни шести країн - Ірану, Сомалі, Сирії, Судану, Лівії та Ємену - знову потрапляють під 90-денну заборону. Однак Ірак з цього списку виключений, тому що, як заявив представник Білого дому, уряд цієї країни посилив перевірку осіб, які подають на візу, і активізував обмін даними.

Згідно з новим указом, біженці, яким Держдепартамент дозволив в'їзд в країну, зможуть це зробити. В указі також немає безстрокової заборони на в'їзд для всіх сирійських біженців.

Володарі «грін-карти» (права на постійне місце проживання в США) з країн, перерахованих у списку, під дію цього указу не підпадають.

Новий указ також не дає перевагу окремим релігійним меншинам, як це було в попередньому документі.

Критики попереднього указу відзначали, що він протизаконний, так як дає переваги біженцям-християнам.

Що сказала адміністрація президента?

Держсекретар Рекс Тіллерсон, генеральний прокурор Джефф Сешнс і міністр внутрішньої безпеки Джон Келлі провели спільну прес-конференцію, присвячену новому указу.

Тіллерсон заявив, що указ спрямований на усунення вразливостей, якими «радикальні ісламські терористи можуть скористатися і скористаються в руйнівних цілях».

За словами Джеффа Сешнс, який послався на дані ФБР, понад 300 осіб, що в'їхали в США в якості біженців, стали об'єктом розслідування за підозрою в потенційної терористичної діяльності.

Сешнс заявив, що три країни зі списку є спонсорами тероризму. Інші три, за його словами, поступилися контролю над своєю територією бойовикам «Аль-Каїди» або «Ісламської держави» (заборонені в Росії).

Джон Келлі заявив, що США не можуть терпіти дії «зловмисних осіб, що використовують імміграційну систему США, щоб віднімати життя американців».

Ніхто з них не став відповідати на питання в ході прес-конференції.

Аналіз: Ентоні Зуркер, кореспондент Бі-бі-сі у Вашингтоні.

Дональд Трамп, нарешті, оприлюднив свій новий указ, і судячи з усього, до нього доклали руку юристи, а не тільки співробітники адміністрації крайньоправих поглядів, на зразок Стіва Беннона і Стівена Міллера.

Зникли заходи, що викликали самі гарячі суперечки - такі як перевага для біженців-християн і скасування вже виданих віз і грін-карт.

Кроки з реалізації указу на цей раз прописані більш детально, і на підготовку дано більше тижня, перш ніж указ вступить в силу.

Як і раніше не ясно, яким чином цей указ може запобігти новим нападам в Сполучених Штатах, з огляду на те, що в минулих резонансних нападах не брали участь громадяни шести країн, внесених до списку.

Трамп пообіцяв рішучим чином посилити прикордонний контроль, і ці заходи розлютили багатьох політиків і активістів правозахисного руху.

Судячи з першої реакції таких організацій, як Американський союз громадянських свобод і «Демократичні лідери», новий указ буде зустрінутий з передбачуваним обуренням.

Незважаючи на те, що передвиборчі обіцянки Трампа заборонити в'їзд в країну всім мусульманам вже ніхто не згадує, його прихильникам, швидше за все, сподобається обурення протилежного табору.

Шанувальники нового президента сприймуть ці заходи як виконання передвиборчих обіцянок.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%