Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Гаваї через суд вимагають скасувати міграційний указ Трампа

Четвер, 09 березня 2017 14:45

Штат Гаваї намагається через суд домогтися скасування нової заборони на в'їзд у США для громадян шести країн. Гаваї стали першим штатом, який звернувся до суду з проханням скасувати знову підписаний Трампом шостого березня указ. Перший указ, введений Трампом в січні, був скасований окружним судом Сіетла - повідомляє Бі-бі-сі.

У позові, поданому адвокатами, які представляють штат, до федерального суду в Гонолулу, йдеться, що через заборону постраждає мусульманське населення штату, знизиться приплив туристів і тих, хто навчається, з-за кордону.

«Гаваї - особливий штат, тому що протягом своєї історії він був влаштований так, щоб уникати дискримінації», - прокоментував позов генеральний прокурор штату Даг Чин.

«Двадцять відсотків нашого населення народилися за кордоном, 100 тисяч наших мешканців не мають громадянства [США], 20% робочої сили складають люди з інших країн», - додав Чин.

Перше слухання за позовом пройде на 15 березня, за день до вступу в силу підписаного Дональдом Трампом нового указу, який припиняє на 90 днів в'їзд в США громадян шести країн з переважно мусульманським населенням - Ірану, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі та Судану.

Експерти відзначають, що позов Гаваїв за змістом схожий на позов Сіетла, на підставі якого був скасований перший указ, але це не означає, що він автоматично буде задоволений.

Як зазначив професор юриспруденції Річмондського університету Карл Тобіас в бесіді з агентством Ассошіейтед прес, в новому указі Трампа передбачений пропуск громадян мусульманських країн і міститься ще кілька послаблень в порівнянні з попереднім указом.

«Адміністрація підчистила указ, але чи достатньо - мені не зрозуміло», - каже Тобіас.

В кінці січня Дональд Трамп підписав указ, що вводив заборону на в'їзд громадянам семи країн, який вступав в силу негайно.

«Якби заборона була оголошена за тиждень, то за цей тиждень всі «лиходії» в'їхали б у нашу країну. Всюди повно поганих хлопців!», - пояснював Трамп своє рішення у «Твіттері».

Ще одним спірним положенням першого указу Трампа було те, що власники грін-карт з вказаних в указі мусульманських країн також потрапили під заборону, хоча наявність грін-карти фактично означає дозвіл постійно проживати в США.

Рішення Трампа викликало критику з боку ООН, а також правозахисних організацій і громадських діячів - як в США, так і за їх межами.

Після цього федеральний суд в Нью-Йорку наклав тимчасову заборону на висилку мігрантів з діючими американськими візами з аеропортів США.

Федеральний суд в Сіетлі (штат Вашингтон) 4 лютого повністю призупинив дію указу Дональда Трампа, а через тиждень апеляційний суд в Сан-Франциско залишив рішення нижчої інстанції в силі.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%